Vaccinurile de la Pfizer/BioNTech şi AstraZeneca/Oxford s-au dovedit a fi aproape la fel de eficiente împotriva variantei indiene a coronavirusului ca în cazul variantei britanice, a arătat un studiu realizat de autorităţile sanitare din Anglia.


Potrivit studiului Public Health England (PHE), realizat între 5 aprilie şi 16 mai, vaccinul Pfizer/BioNTech a avut o eficienţă de 88% împotriva variantei indiene a coronavirusului, la două săptămâni după a doua doză, comparativ cu 93% eficienţă contra variantei britanice, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Serul AstraZeneca a avut o eficienţă de 60%, comparativ cu 66% contra variantei britanice.  

Rezultatele studiului vin într-un moment în care guvernul britanic se bazează pe campania de vaccinare pentru a-şi proteja populaţia de virulenţa variantei indiene a SARS-CoV-2 (B.1.617.2), care pune în pericol continuarea planului de relaxare a restricţiilor.

Pentru a opri răspândirea variantei B.1.617.2, care riscă să devină dominantă, potrivit autorităţilor sanitare britanice, intervalul de până la 3 luni dintre două doze de vaccin AstraZeneca a fost redus la opt săptămâni pentru persoanele de peste 50 de ani şi pentru cele mai vulnerabile. Testarea fost intensificată în zonele afectate.

„Două doze din oricare vaccin oferă niveluri ridicate de protecţie împotriva bolii simptomatice a variantei B.1.617.2”, a subliniat Mary Ramsay, manager imunizare la PHE.

Potrivit datelor PHE, cel puţin 2.889 de cazuri de infectare cu varianta indiană au fost înregistrate în Anglia, între 1 februarie şi 18 mai.

 

Farmacist