Autorităţile sanitare americane au elaborat recomandările finale pentru vaccinul anti-COVID de la Pfizer-BioNTech, dând astfel undă verde campaniei de imunizare pentru grupa de vârstă 5-11 ani. Sunt eligibili 28 de milioane de copii.


Un grup de experţi independenţi, convocaţi de Centrul pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC), au recomandat în unanimitate vaccinul Pfizer, după ce au trecut în revistă toate datele disponibile şi posibilele efecte secundare, relatează agenţia AFP, preluată de France 24.

Principalul motiv de îngrijorare l-a constituit riscul de miocardită la tinerii de sex masculin. Autorităţile sanitare au confirmat existenţa a 880 de cazuri la tinerii sub 30 de ani, din care 830 au necesitat spitalizare – însă majoritatea au avut o evoluţie favorabilă în doar câteva zile.

Nouă cazuri de deces au fost suspectate ca fiind consecinţa unei miocardite declanşată după vaccin. Din cele nouă cazuri, au fost examninate pentru moment şase, şi nu s-a descoperit o legătură între cauza decesului şi miocardita legată de vaccin, a explicat dr. Matthew Oster, cardiolog pediatru.

„Riscul de a dezvolta o problemă cardiacă e mult mai mare dacă o persoană face COVID decât dacă se vaccinează”, a spus pediatrul.

Pentru a preveni totuşi apariţia efectelor secundare la copii, dozajul de vaccin a fost redus.

Vaccinul va fi administrat în două etape, la 3 săptămâni distanţă. Dozajul este de 10 micrograme per injecţie, faţă de 30 de micrograme, cât li se administrează adulţilor. Dozele vor fi disponibile în farmacii, spitale pediatrice, dar şi în cabinetele pediatrice şi ale medicilor de familie, precum şi în cabinetele şcolare.

Conform unui sondaj prezentat de CDC şi realizat în septembrie, 57% din părinţii chestionaţi au declarat că şi-ar vaccina „cu siguranţă” sau „probabil” copilul.  

Noua etapă a campaniei de vaccinare a fost salutată de preşedintele american Joe Biden. „Este un punct cotitură în bătălia contra COVID-19”, a declarat preşedintele SUA.


Pediatru