Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” organizează în data de 11 noiembrie, în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila, Bucureşti, Workshopul de Traumatologie cu soluţii de osteosinteză extramedulară şi centromedulară.


Evenimentul are loc în intervalul orar ora 8.00 - 14.00 în Amfiteatrul SUUMC, se arată într-un comunicat. Beneficiază de expertiza, în calitate de lector, a prof. dr. Endre Varga - traumatolog, profesor universitar şef catedră, Clinica de Traumatologie a Universităţii Szeged, Ungaria.

Workshopul de Traumatologie cu soluţii de osteosinteză extramedulară cu plăci poliaxiale şi centromedulară cu tije centromedulare cu ţintire computerizată are ca obiectiv identificarea provocărilor şi oportunităţilor apărute în activitatea medicală spitalicească, pe componenta dezvoltării accelerate a cercetării-dezvoltării şi inovării tehnicilor, tehnologiilor moderne şi, implicit, a procedurilor chirurgicale din sfera ortopediei şi traumatologiei.

„Creşterea speranţei de viaţă şi înaintarea în vârstă sunt asociate cu modificări structurale osoase şi o serie de complicaţii legate de traumele osteo-articulare cum sunt fracturile. Fracturile masivului trohanterian reprezintă 50% din totalul fracturilor de şold şi unul dintre cele mai frecvente tipuri de fracturi în rândul vârstnicilor”, se arată în document.

Se estimează că fracturile şoldului vor avea o incidenţă de 2.6 milioane până în 2025 şi aceasta va creşte până la 6.25 milioane până în 2050.

„La mică distanţă se află incidenţa fracturilor de pumn (uneori ca fractură revelatoare a osteoporozei) şi cele de humerus (cu prevalenţă egală la vârstele active dar şi la senectute)”, se precizează.

Înaintea alegerii unuia dintre tot mai complexele tipuri de implante este obligatoriu să fie evaluat patternul fracturii şi să fie clasificată conform uneia dintre clasificări AO/OTA. Până în prezent nu a fost stabilit un implant reprezentând „standardul de aur” pentru tratamentul acestor fracturi iar acest subiect, de cele mai multe ori, generează energii constructive şi controverse medicale si tehnice

„Tratamentul fracturilor trebuie să ia în considerare un stres chirurgical moderat, o rată a complicaţiilor şi a morbidităţii postoperatorie cât mai redusă; cercetările biotehnologiei, care îngemănează medicina cu ingineria biomaterialelor, fac, cu fiecare zi care trece, câte un pas înainte în propunerea unor noi soluţii ce urmăresc eficienţa şi eficacitatea sistemelor de osteosinteză, având ca ţintă finală, confortul şi vindecarea pacientului ortopedic”, se subliniază în comunicat.

Scopul principal al Workshopului de Traumatologie cu soluţii de osteosinteză extramedulară şi centromedulară este acela de a evalua noile facilităţi, încercând totodată să identifice o posibilă legătură între etapele cercetării şi ale  implementarii terapeutice, cu dezvoltarea standardizată a protocoalelor de implantare.

„Iată de ce demersul nostru îşi propune să atragă cât mai mulţi specialişti din sistemul de public de sănătate (medici primari, specialişti şi rezidenţi dar şi asistenţi medicali), în vederea creării unui cadru educaţional funcţional care să îşi dovedească eficienţa în creşterea calităţii serviciilor medicale oferite, în condiţii de maximă siguranţă, securitate şi confort, pacienţilor din România”, se conchide în comunicat.

 

 

Medic