Pacienţii internaţi la „Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant” din Târgu Mureş ar putea beneficia de un nou Centru Chirurgical Cardiovascular - un „Institut al Inimii” - , în cadrul spitalului.


Studioul de arhitectură Tesseract Architecture, specializat în domeniul medical, a fost desemnat drept consultant şi furnizor al serviciilor de elaborare a documentaţiei tehnico-economice pentru noul proiect, se arată într-un comunicat.

Arhitecţii subliniază că, în prezent, activitatea unităţii medicale se desfăşoară într-un complex spitalicesc dat în funcţiune în anul 1983, de tip monobloc, cu zona de servicii conexe (bucătărie, spălătorie şi logistică) poziţionată în clădiri situate vizavi de spital şi legate de spital printr-un pasaj subteran.

Provocarea este relizarea unei clădiri noi în incinta ansamblului spitalicesc, pe un teren cu o formă neregulată, cu dimensiuni restrânse şi situat în imediata apropiere a unor clădiri existente, cu funcţiuni medicale şi administrative.

Noul Centru va avea aproximativ 18.000 mp, în care vor fi prevăzute 214 paturi, precum şi funcţiuni suport – ambulator, radiologie şi imagistică, laborator de analize medicale, farmacie cu circuit închis, bloc operator, etc. Prin acest proiect se doreşte facilitarea accesului pacienţilor la servicii medicale specializate de cardiologie, chirurgie cardiovasculară, transplant şi nu numai - atât pentru copii cât şi pentru adulţi.

În cadrul proiectării, echipa a insitat pe conformarea funcţiunilor şi circuitelor la standarde locale şi internaţionale, pe eficientizarea spaţiilor şi reducerea costurilor de întreţinere şi functionare, pe un design prietenos pentru utilizator. Noul corp beneficiază şi de soluţii alternative de eficientizare energetică, de dotare cu echipamente medicale de ultimă generaţie, de sistem de digitalizare. 

În România, 60% din cauzele de deces sunt reprezentate de bolile cardiovasculare, în timp ce la nivel european acestea reprezintă un procentaj de 45%, se mai arată în comunicat. În jur de 550.000 de români cu vârsta de peste 35 de ani suferă de insuficienţă cardiacă, potrivit ultimului raport al Societăţii Române de Cardiologie.

Centrul de la Târgu Mureş va putea prelua presiunea existentă atât la nivelul judeţului, cât şi la nivelului localităţilor din jur, unde, conform datelor disponibile, una din două persoane suferă de o boală cardiovasculară.

„Institutul Inimii va avea o clădire nouă, la a cărei proiectare s-a ţinut cont de tendinţe şi standarde internaţionale, de nevoile personalului medical dar şi ale pacienţilor”, a declarat Raluca Şoaita, fondator Tesseract Architecture.

 



Medic