Etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, primul african ajuns în funcţia de director general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a fost reales pentru un al doilea mandat, cu durata de cinci ani, a anunţat preşedintele Adunării Mondiale a Sănătăţii.


Rezultatul votului secret, anunţat de Ahmed Robleh Abdilleh, ministrul Sănătăţii din Djibouti, a fost considerat mai degrabă o formalitate, întrucât Tedros era singurul candidat la această funcţie, informează AFP şi Agerpres.

Specialist în paludism, licenţiat în imunologie şi doctor în sănătate comunitară, dr. Tedros, în vârstă de 57 de ani, a fost ministru al Sănătăţii şi şef al diplomaţiei în Etiopia.

Directorul OMS a fost marcat de copilăria petrecută mare parte în timp de război, dar şi de conflictele din Ucraina, Yemen, Siria şi Etiopia, din perioada primului său mandat.

„Mai mult decât pandemiile, războiul subminează şi distruge fundaţiile pe care se bazează societăţile odinioară stabile”, iar conflictele lasă „cicatrice psihologice care pot avea nevoie de ani sau de decenii pentru a se închide la loc”, a afirmat recent dr. Tedros, care este de părere că „pacea este indispensabilă pentru sănătate”.

După un prim mandat marcat de COVID-19, Tedros Adhanom Ghebreyesus va trebui să câştige pariul consolidării agenţiei sanitare a ONU, îndeosebi pentru a preveni şi a gestiona mai bine viitoarele epidemii.
Ginecologia (1)