O echipă de medici din cadrul Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iaşi au efectuat o operaţie de reconstrucţie mamară unei femei în vârstă de 38 de ani, folosind o tehnică novatoare, preluată de la o echipă de medici americani aflaţi în vizită la Iaşi.


Prof. univ. dr. Dragoş Pieptu, medic chirurg în cadrul IRO Iaşi, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că de 10 ani există o bună colaborare cu specialişti americani, care vin la Iaşi pentru a efectua împreună intervenţii chirurgicale complexe şi de reconstrucţie, informează Agerpres.

În prima sa vizită la Iaşi, dr. Andrea Moreira, director de inovaţii şi profesor asociat la University of Pittsburgh, a învăţat medicii români să execute intervenţii de chirurgie plastică mai laborioase.

„Este important să educăm populaţia, în special femeile, să ştie că reconstrucţia mamară este o opţiune pentru ele. Bineînţeles, dacă îşi doresc acest lucru. Am colaborat foarte bine cu medicii de la IRO Iaşi, am împărtăşit din experienţa noastră, spitalul are resurse şi ar fi bine ca tot mai multe persoane să aibă acces la aceste proceduri”, a declarat dr. Andrea Moreira.

Intervenţia chirurgicală a durat 10 ore şi peste o săptămână pacienta va fi externată, urmând ca în două săptămâni să îşi reia activitatea.

„În cazul pacientei în vârstă de 38 de ani a trebuit să facem o reconstrucţie mamară. De obicei se refăcea doar sânul, dar doamna profesor Andrea Moreira ne-a învăţat să conectăm şi nervii, nu numai vasele. Ne-a adus perspectiva feminină. Este mai bine pentru paciente. Astfel de intervenţii de reconstrucţie se pot face gratuit la IRO, iar protezele sunt şi ele gratuite. În străinătate costă între 10.000 şi 50.000 de euro”, a declarat prof. univ. dr. Dragoş Pieptu.

O a doua particularitate a acestei intervenţii constă în faptul că medicii au realizat un sân mult mai mare.

„Pacienta şi-a dorit un sân mai mare. În mod normal folosim la reconstrucţie jumătate din pielea de pe burtă. La pacienta respectivă am folosit toată pielea de pe burtă. Practic, cantitate dublă de piele şi grăsime. Din acest punct de vedere este o premieră medicală”, a declarat medicul.

Din 2014 şi până în prezent la IRO au fost efectuate, gratuit, aproximativ 200 de operaţii de reconstrucţie mamară, cea mai în vârstă pacientă având 83 de ani.

Din echipa medicilor din SUA care au venit în acest an la IRO Iaşi au făcut parte dr. Eduard Chang, profesor la MD Anderson Cancer Center din Houston, Texas şi Godina Fellowship (cel mai important premiu acordat unui microchirurg), dr. Chris Campbell, director de reconstrucţii oncologice şi profesor asociat la University of Virginia, dr. Peter Deptula, microchirurg şi profesor asistent la University of Hawai, dr. Daniel Murariu - medic de origine română, microchirurg la Athena Clinic, Honolulu (Hawai), fost Director de Microchirurgie şi Chirurgie Limfatică şi profesor asociat la University of Pittsburgh.


 Medic