Compania farmaceutică americană Eli Lilly and Company a anunţat că o terapie combinată cu anticorpi, pe care a dezvoltat-o contra COVID-19, a redus riscul de spitalizare şi de deces cu 87%, într-un studiu desfăşurat pe un număr de peste 750 de pacienţi cu COVID-19 cu risc crescut.


Conform unei ştiri Reuters, preluată de Agerpres, este cel de-al doilea studiu de amploare, în stadiu avansat, care demonstrează că terapia bazată pe combinaţia a doi anticorpi, bamlanivimab şi etesevimab, este eficientă în tratarea cazurilor uşoare până la moderate de COVID-19.

Studiul anterior, ale cărui constatări au fost publicate date în ianuarie, a utilizat o doză mai mare de medicamente, iar riscul de spitalizare a fost redus cu până la 70%.

Autorităţile de reglementare americane au autorizat în luna februarie terapia combinată pentru utilizare la pacienţii cu COVID-19 de 12 ani şi peste această vârstă, cu risc de a dezvolta complicaţii grave. Autorităţile de reglementare europene i-au dat undă verde în luna martie.

Skovronsky a declarat că terapia combinată are avantajul de a oferi o protecţie sporită împotriva noilor variante de coronavirus. „Suntem destul de încrezători că această combinaţie acoperă toate variantele din SUA”, a spus Skovronsky, adăugând că Eli Lilly are în studiu un alt tratament pentru noi variante de coronavirus, identificate iniţial în Africa de Sud şi Brazilia, care nu s-au răspândit în SUA.

Skovronsky a precizat că Eli Lilly este pregătită să fabrice un milion de doze din terapia combinată în următoarele luni şi se află în discuţii pentru a furniza tratamentul guvernelor din alte ţări.