Cercetătorii din Israel arată că ar putea trata efectele respiratorii cauzate de coronavirus prin terapia cu celule PLX, adică „celule alogenice de tip mezenchimal, care au proprietăţi imunomodulatoare”, potrivit The Jerusalem Post. Este vorba de o nouă schemă de tratament dezvoltată de o companie de medicamente regenerative cu sediul în Haifa, Israel. Companie spune că produsul său de terapie celulară pe bază de placentă ar putea fi utilizat pentru a trata sute de pacienţi care suferă de complicaţii respiratorii şi inflamatorii asociate cu noul coronavirus.

„Vom aborda, mai întâi, pacienţii cu COVID-19 printr-o utilizare plină de compasiune, astfel încât să îi putem trata imediat”, a explicat Yaky Yanay, preşedinte al companiei care produce terapia celulară.

Compania Pluristem arată că pentru noul tratament va colabora cu Centrul BIH pentru Terapie Regenerativă (BCRT) de la Universitatea de Medicină Charité din Berlin, împreună cu care desfăşoară un proiect prin care evaluează efectele terapeutice ale produsului patentat de celule PLX brevetat de Pluristem.

„Pacienţii-ţintă provin din populaţia îmbătrânită şi cei cu afecţiuni respiratorii preexistente”, a arătat Yaky Yanay,

Reprezentanţii companiei au explicat că celulele PLX sunt „celule alogenice de tip mezenchimal, care au proprietăţi imunomodulatoare”, ceea ce înseamnă că acestea induc celulele T reglatoare naturale şi macrofagele M2 ale sistemului imunitar. 

Rezultatul ar putea fi inversarea supraactivării periculoase a sistemului imunitar. Aceasta ar reduce probabil simptomele fatale ale pneumoniei şi pneumonitei (inflamaţie generală a ţesutului pulmonar).