Rezultatele unui nou studiu implementat de cercetătorii americani relevă că o clasă de medicamente utilizate pentru tratarea cancerului mamar opresc dezvoltarea tumorii și chiar îi reduc dimensiunile, în unele cazuri.

Studiul a fost realizat de oamenii de știință de la Institutul Oncologic Dana-Farber și de la Spitalul pentru Femei Brigham din Boston, SUA, publicat recent în jurnalul Nature.

Inhibitorii CDK4/6 blochează proteina kinază dependentă de ciclină (CDK) 4 și 6, care contribuie la dezvoltarea celulelor canceroase. În prezent, aceste medicamente sunt utilizate în Statele Unite pentru tratarea anumitor tumori de sân cu metastaze, dar „studiile clinice arată că există potențial terapeutic și împotriva altor tipuri de tumori”, explică co-autorul studiului, dr. Shom Goel de la Institutul Oncologic Dana-Farber.

 

Opresc evoluția și micșorează tumoarea

Încă din primele studii clinice s-a observat că inhibitorii CDK4/6 nu numai că au oprit dezvoltarea tumorii, cum era de așteptat, dar au și determinat micșorarea acestei, destul de dramatic, în unele cazuri. Dr. Goel și colegii săi sunt de părere că d-abia acum începem să înțelegem întregul potențial al inhibitorilor CDK4/6.

Aceste medicamente au acționat în două moduri: pe de o parte, proteinele de pe suprafața celulelor canceroase au devenit mai ușor detectabile și, astfel, mai ușor de distrus de către sistemul imunitar. Pe de altă parte, au redus numărul limfocitelor T, care, de obicei, diminuează răspunsul imunitar.

Cercetătorii au utilizat inhibatorul CDK4/6 numit abemaciclib în experimentele de laborator pe șoareci cu cancer mamar și alte tumori solide.

 

Rezultatele, confirmate de studiile clinice

Cercetătorii au observat aceleași efecte benefice și pe pacienții incluși în studiile clinice. Nu doar că inhibitorii CDK4/6 au oprit dezvoltarea celulelor canceroase, dar au și declanșat atacul sistemului imunitar asupra tumorii.

20% din pacientele tratate cu abemaciclib au prezentat un răspuns semnificativ la tratament, alte 20-30% au înregistrat o stabilizare a tumorii. Aceste efecte au fost vizibile la 4 luni de la începerea terapiei.

Dr. Goel și colegii săi subliniază că rezultatele au fost și mai puternice când terapia cu inhibitori CDK4/6 a fost combinată cu imunoterapia cu inhibitori de tip checkpoint.

Cercetătorii atenționează că este nevoie de studii viitoare care să explice de ce anumiți pacienți sunt mult mai receptivi decât alții la terapia cu inhibitori CDK4/6. De asemenea, speră ca descoperirile lor să încurajeze alți cercetători și medici să analizeze posibilitatea combinării diferitelor imunoterapii deja existente cu inhibitorii CDK4/6.

Sursa: Medical News Today