Două vaccinuri împotriva COVID-19, administrate sub formă de spray nazal, urmează să intre, până la finele anului, în etapa studiilor clinice, după rezultate promiţătoare la testele pe şoareci, a anunţat un reprezentant al guvernului din Thailanda.


Dezvoltate de Centrul Naţional pentru Inginerie Genetică şi Biotehnologie din Thailanda, vaccinurile au la bază un adenovirus şi virusul gripei, a precizat un purtător de cuvânt al guvernului, citat de Reuters.

După finalizarea testelor pe şoareci, prima etapă a testelor pe oameni ar trebui să demareze până la finele anului, după ce va primi autorizare din partea autorităţii de reglementare.

Studiile vor verifica şi protecţia oferită împotriva variantei Delta, cea de-a doua fază a testelor fiind preconizată pentru martie anul viitor. Începerea producţiei pentru utilizare pe scară largă este prevăzută pentru mijlocul lui 2022, dacă rezultatele vor fi promiţătoare, a precizat purtătorul de cuvânt.

Cercetători din diferite ţări şi-au concentrat eforturile pentru a dezvolta spray-uri nazale pentru prevenirea şi tratarea COVID-19, fiindcă celulele din cavitatea nazală sunt considerate principala poartă de pătrundere a virusului în organism.

Alte vaccinuri produse pe plan local în Thailanda, un vaccin pe bază de ARN mesager realizat de Universitatea Chulalongkorn şi unul cu virus inactivat, dezvoltat de Universitatea Mahidol, urmează să intre în cea de-a doua etapă a testelor pe oameni luna aceasta.

Campania de vaccinare din Thailanda s-a bazat până în prezent pe serurile chinezeşti Sinovac şi Sinopharm, precum şi pe serul dezvoltat de AstraZeneca. Vaccinurile Pfizer/BioNTech sunt administrate drept doză de susţinere lucrătorilor din domeniul medical, care au primit deja două doze de Sinovac.

Doar 6,8% din populaţia Thailandei, de 66 de milioane de persoane, a fost vaccinată cu schema completă.


ORL