Reuniţi în cadrul celei de-a XI-a ediţie a Conferinţei de Oftalmologie, organizată în 11-13 aprilie la Timişoara, medicii din judeţ au sesizat triplarea numărului de cazuri de retinopatie diabetică, dar şi celor cauzate de poluare şi fumat.

Prof. dr. Mihnea Munteanu, UMF „Victor Babeş" Timişoara, a explicat că intervenţie chirurgicală cea mai frecventă, în oftalmologie, rămâne cea pentru cataractă.

„Din păcate, în afară de cataractă, sunt tot mai mulţi pacienţi cu retinopatie diabetică, pacienţi cu diabet zaharat, cu urmări mai mult decât severe asupra vederii, a retinei, de unde aproape o triplare a acestei patologii şi de aceea avem o zi dedicată exclusiv chirurgiei retinei, unde experţi din Germania, Elveţia, Egipt, Turcia, Franţa, Italia, Serbia, Austria şi România prezintă tehnici de ultimă oră pentru a putea rezolva cât mai eficient problemele", a declarat prof. dr. Mihnea Munteanu.

De asemenea, vârsta pacienţilor este tot mai scăzută, iar alergiile, poluarea şi fumatul cauzează tot mai des afecţiuni oftalmologice în rândul populaţiei.

„Tot ce înseamnă patologie de suprafaţă a ochiului, conjunctivite, ochi uscat au ajuns la ora actuală aproape la o triplare a pacienţilor cu această problemă datorată alergiilor, poluării şi fumatului, toate studiile indicând acest lucru. O recomandare făcută inclusiv de colegii noştri din Austria se referă la controale periodice o dată pe an, chiar dacă aparent totul este bine şi pare că vedem bine, pentru că sunt o serie de afecţiuni care nu dau semne, nu se manifestă şi care pot fi foarte grave", a explicat prof. dr. Mihnea Munteanu.

350 de medici oftalmologi din România şi 8 alte ţări s-au reunit la Timişoara, în cadrul Conferinţei de Oftalmologie. Ediţia din acest an a continut tradiţia oftalmologiei timişorene iniţiată în 1997 şi a furnizat o cuprinzătoare prezentare generală a evoluţiilor recente din acest domeniu şi a afecţiunilor asociate.


Sursă: Agerpres