Două titluri reprezentative ale curentului muzical verist se vor juca pe scena Operei Naţionale Bucureşti (ONB), în cea de-a doua săptămână din luna aprilie.


„Cavalleria Rusticana” de Pietro Mascagni şi „Pagliacci” de Ruggiero Leoncavallo, ambele în regia lui Ion Caramitru, vor avea două reprezentaţii pe 12 şi 13 aprilie, de la ora 18.30.

„«Cavalleria Rusticana» şi «Pagliacci», două titluri într-o singură seară, Mascagni şi Leoncavallo, doi exponenţi ai verismului - ultima epocă romantică italiană -, sunt un diptic care figurează în repertoriul curent al teatrelor de gen, de cele mai multe ori în această formulă”, se arată într-un comunicat al ONB.

Acţiunea din „Cavalleria Rusticana” se petrece chiar în ziua de Paşte, la sfârşitul anilor 1890, şi este o operă „concisă, cu o scriitură rafinată, sinceră şi cu o excepţională capacitate de convingere”, se mai subliniază.

În „Pagliacci”, Leoncavallo oferă publicului o frântură din viaţa artiştilor care, dincolo de scenă, se confruntă cu dureri şi bucurii similare cu cele ale spectatorilor lor. „Opera relevă excepţionalele calităţi de poet şi dramaturg ale autorului, dar şi o fantastică compoziţie melodică”, se subliniază în prezentare.

Pe 11 aprilie, începând cu ora 19.00, Studioul Experimental în Artele Spectacolului Muzical „Ludovic Spiess” prezintă, în cadrul seriei „Maeştri şi discipoli”,  Recitalul de primăvară coordonat de maestra Silvia Voinea şi susţinut de discipolii maestrei - Claudia Caia, Gabriela Daha, Miruna Dascălu, Alexandra Dracea, Raluca Mălăeru, Alexandru Nagy, Nicoleta Nistor, Cătălin Petrescu, Matei Tudose, acompaniaţi la pian de Alexandru Burcă.

Soprana Silvia Voinea a strălucit timp de trei decenii sub luminile rampei. În istoria liricii româneşti, Silvia Voinea a rămas singura soprană de coloratură care a susţinut, timp de 20 de ani, în aceeaşi stagiune, cele trei mari roluri destinate acestui tip de voce: Lakme, Lucia di Lammermoor şi Regina Nopţii. „Vocea sa cristalină, cu o precizie intonaţională de instrument, tehnica de cânt şi dezinvoltura jocului actoricesc au făcut ca, timp de 15 ani, să fie oaspete permanent la Opera Comică şi la Opera de Stat din Berlin, la Semperoper din Dresda, la Teatrul Regal din Liege şi la Opera din Klagenfurt”, se subliniază în comunicat.

Din 1990, Silvia Voinea împărtăşeşte tainele cântului său studenţilor de la Universitatea de Muzică Bucureşti.

Concertul din 11 aprilie cuprinde arii şi duete din creaţia următorilor compozitori: Donizetti, Gounod, Bernstein, R. Strauss, Rossini, Thomas, Bock, Lopez, Sorozabal, Dendrino şi alţii.





Psihiatru (2)