Cel mai vechi ierbar din Europa de Sud-Est va fi expus în premieră, la data de 13 august, la Galeriile „Dumitru I. Grumăzescu” din Muzeul Municipal „Regina Maria” Iaşi, anunţă Muzeul de Istorie Naturală din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu.
„În inima oraşului Iaşi, pe vechea Uliţă Sârbească, azi strada Lăpuşneanu, forţa călăuzitoare a cunoaşterii şi frumuseţea naturii se întâlnesc într-o expoziţie deosebită”, rezultat al colaborării dintre Muzeul Municipal ,,Regina Maria” din Iaşi şi Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, se arată într-un comunicat. Expoziţia ,,Spectacolul naturii” e organizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi şi al Ministerului Culturii.
„Iaşul este cunoscut ca având o tradiţie muzeistică impresionantă în domeniul istoriei naturale, ale cărei rădăcini se regăsesc în plină epocă modernă. Într-o vreme în care conştiinţa naţională prindea contur în spaţiul românesc, la Iaşi, în 1834, membrii Societăţii de Medici şi Naturalişti, în frunte cu Iacob Cihac, Gheorghe Asachi, Mihail Zotta, Constantin Sturdza şi Costache Negri, au pus bazele unui muzeu, într-un scop al binelui public”, se precizează în comunicat.
Alături de piese din colecţia de minerale, scoici sau fluturi, în expoziţie va putea fi admirat şi primul ierbar de pe teritoriul ţării.
Ierbarul Baussner a fost întocmit în anul 1734 de către studentul Georg Friedrich Baussner. Conţine exclusiv plante cultivate în grădini şi parcuri, culese probabil în mare parte în Germania. În literatura botanică, acest ierbar a fost menţionat pentru prima dată de botanistul F. Schur, care l-a găsit în anul 1853 în moştenirea botanistului sibian Josef Lerchenfeld. Fiind vorba aproape exclusiv de plante cultivate, al căror loc de recoltare nu a fost menţionat de autor, ierbarul are o valoare culturală şi istorico-documentară extraordinară. Se deosebeşte de altele fiind unul de tip carte, ceea ce reprezintă o raritate. În anii 1700 existau doar cărţi cu plante desenate, nu cu plante presate. Tot unic este şi faptul că plantele sunt însoţite de ghivece desenate, informează Agerpres.