Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus reţinerea a două persoane - un instalator şi şeful Serviciului Tehnic -, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, în cazul tragediei de la Institutul „Victor Babeş”. Accidentul s-a soldat cu decesul a trei pacienţi.


Potrivit unui comunicat al Parchetului Capitalei, procurorii au decis punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor R.C., instalator în cadrul Serviciului Tehnic al Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”, respectiv P.L.V., inginer - şef Serviciu Tehnic al unităţii sanitare respective, pentru infracţiunea de ucidere din culpă, relatează Agerpres.

Din probele administrate până în prezent a rezultat faptul că:

  • la data de 12.04.2021, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, inculpatul R.C. a manipulat în mod necorespunzător elementele componente de reglare a presiunii de oxigen aferente instalaţiei Unităţii Mobile de Terapie Intensivă, fapt ce a determinat creşterea presiunii de oxigen peste valoarea de 6 bari. Aceasta a avut drept consecinţă oprirea automată a ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacienţilor internaţi în salonul ATI al unităţii medicale mobile, conducând astfel la decesul a trei pacienţi;
  • inculpatul P.L.V. nu şi-a îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu şi responsabilităţile specifice postului, prin aceea că nu a asigurat funcţionarea în parametrii tehnici corespunzători a instalaţiei de oxigen aferente Unităţii Mobile de Terapie Intensivă din curtea spitalului.

În acest context, spune Parchetul, P.L.V. i-a solicitat subalternului său, inculpatul R.C., să se deplaseze la camera tehnică a unităţii mobile şi să reducă presiunea oxigenului din instalaţie, fără a-l fi instruit corespunzător în prealabil asupra principiilor de funcţionare a instalaţiei.

„Astfel, pe fondul neasigurării funcţionării în parametri optimi a instalaţiei de oxigen, precum şi a instruirii deficitare a personalului din subordine, s-a creat necesitatea intervenţiei asupra instalaţiei, intervenţie realizată defectuos de inculpatul R.C., fapt ce a condus la oprirea automată a ventilatoarelor din dotarea Unităţii Mobile de Terapie Intensivă şi la decesul celor trei pacienţi”, precizează procurorii.

Cei doi inculpaţi au fost duşi la Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

„Precizăm faptul că angajaţii Serviciului Tehnic din cadrul spitalului, reţinuţi în cursul zilei de astăzi, îndeplinesc toate condiţiile legale şi de pregătire profesională pentru ocuparea posturilor pe care au fost angajaţi”, se arată într-o informare de presă a Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”.

„Ancheta fiind în derulare, conducerea spitalului şi întreg personalul medical şi auxiliar din cadrul unităţii sanitare vor continua să sprijine autorităţile competente în vederea aflării depline a adevărului. Conducerea şi întreg personalul (...) transmit încă o dată cele mai sincere condoleanţe şi sunt alături de familiile celor decedaţi în tragicul eveniment”, se mai arată în informare.

 

Psihiatru (2)