Terapia anunţă disponibilitatea unui stoc de 1,3 milioane de tablete de FluGuard (favipiravir), care se află în ţară, pentru a răspunde nevoilor imediate, în valul patru al pandemiei. Reprezentanţii companiei spun că, împreună cu autorităţile, caută o soluţie rapidă ca acest antiviral oral să poată fi prescris de medicii de familie, în fazele incipiente ale infecţiei cu virusul SARS-CoV-2.


Terapia este pregătită să răspundă unei nevoi acute, generate de creşterea alarmantă a numărului de noi cazuri COVID-19, prin fabricarea şi importarea unor cantităţi record de FluGuard: 2,4 milioane de tablete de FluGuard pot fi livrate de companie, chiar în primele două săptămâni ale lunii octombrie, se arată într-un comunicat.

Pentru asigurarea unor stocuri suficiente de FluGuard necesare tratării pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, compania are capacitatea de a aduce în ţară, în prima săptămână din luna noiembrie, o altă tranşă de 2,4 milioane de tablete de FluGuard.

În acelaşi timp, compania caută împreună cu autorităţile o soluţie rapidă ca acest antiviral oral, care şi-a dovedit eficienţa împotriva bolii provocate de coronavirus, să poată fi prescris în fazele incipiente ale infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 de către medicii de familie, pentru a fi eliberat pacienţilor în farmacii, în baza unei reţete medicale.

„Lucrăm cu autorităţile în beneficiul pacienţilor, pentru a crea un protocol de prescriere a antiviralului FluGuard de către medicii de familie şi de eliberare în farmacii pentru pacienţii cu forme uşoare şi medii, diminuând totodată presiunea pe spitalele care tratează cazurile COVID-19”, a declarat Dr. Dragoş Damian, CEO Terapia.

De la includerea favipiravirului în protocolul de tratament COVID-19 de către Ministerul Sănătăţii, Terapia a livrat cantităţi record de FluGuard pentru spitalele din România. Peste 25.000 de pacienţi cu forme uşoare şi medii de COVID-19 au putut fi trataţi cu succes de medicii români cu antiviralul adus în ţară de compania de la Cluj, se arată în comunicat.

De la începutul pandemiei, favipiravir a fost evaluat în peste 50 de studii clinice. Studiile finalizate, care au inclus peste 800 de pacienţi cu COVID-19, au dovedit eficacitatea şi siguranţa acestui antiviral, mai ales la administrarea în faza incipientă a bolii. Astfel, favipiravir a redus cu 4 zile timpul până la eliminarea virusului din organism, cu ameliorarea mai rapidă a simptomelor, se arată în comunicat. În acelaşi timp, aceste beneficii au determinat reducerea riscului spitalizării şi a necesarului de oxigen.

La sfârşitul lui 2021 sunt aşteptate rezultatele celor mai importante studii clinice, care vor fi folosite pentru autorizarea favipiravir în tratamentul COVID-19, în SUA, Brazilia, Mexic şi Japonia.  

Terapia, o companie Sun Pharma, este cel mai mare producător de medicamente din România.


Farmacist