Prescrierea tratamentelor fără interferon pentru pacienţii cu hepatita virală cronică C a fost reluată în data de 5 februarie, în baza noilor contracte cost-volum-rezultat încheiate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). De acest tratament vor beneficia 17.500 de pacienţi.

„În baza acestor contracte, vor beneficia de tratament 17.500 de pacienţi adulţi cu hepatita C, indiferent de stadiul de fibroză şi ciroză compensată, pentru genotipul 1b, cel mai des întâlnit în România, dar şi pentru genotipurile 1a şi 4, care înregistrează o incidenţă mai scăzută în ţara noastră”, informează un comunicat de presă al CNAS.

De asemenea, afirmă reprezentanţii CNAS, pentru prima oară se acordă tratament fără interferon şi pentru 100 de copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani.

„Odată cu derularea actualelor contracte, tratamentul fără interferon va fi acordat şi în trei noi judeţe. Astfel, tratamentul va fi asigurat adulţilor de medici din specialităţile gastroenterologie şi boli infecţioase aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate din Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Bihor, Argeş, Vâlcea, Sibiu, Suceava, Mureş, Timiş, precum şi cu CAS AOPSNAJ”, se mai arată în comunicat.

Pentru copii, tratamentul va fi asigurat de medicii cu specialităţile gastroenterologie pediatrică şi boli infecţioase aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate din Bucureşti, Bihor, Braşov, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Mureş, Sibiu, Timiş, precum şi cu CAS AOPSNAJ.

CNAS precizează că, pe măsură ce unităţi sanitare din alte judeţe vor îndeplini condiţiile necesare, acestea vor fi introduse în lista centrelor care acordă tratament fără interferon pentru pacienţii cu hepatita virală C.