Un nou studiu subliniază importanța menținerii tratamentul cu statine, medicamente administrate în prezent pentru reducerea nivelului de colesterol, având mai multe efecte terapeutice decât se credea până acum.

Studiul, desfășurat în orașul Puzi, Taiwan, relevă că pacienții care au oprit administrarea de statine la 6 luni după un accident vascular cerebral (AVC) ischemic prezintă un risc cu 42% mai ridicat de a suferi un al doilea AVC, în cursul primului an. Trecerea pe o doză redusă de statine nu a mărit riscul de apariție unui al doilea AVC sau a altor afecțiuni. Cu toate acestea, 1 din 5 pacienți taiwanezi incluși în studiu au oprit tratamentul în primele 6 luni de la ieșirea din spital.

„E clar că pacienții trebuie să continue terapia cu statine, în special în primul an, când știm că riscul unui al doilea AVC este ridicat”, explică coordonatorul studiului, dr. Bruce Ovbiagele de la Universitatea de Medicină din Carolina de Sud, SUA.

Studiul SPARCL din 2006 a demonstrat că doze ridicate de atorvastatină previn recurența AVC-urilor, iar ghidurile medicale americane recomandă acum tratamentul cu statine pentru pacienții cu ateroscleroză, inclusiv pentru cei care au suferit un AVC. Totuși, de multe ori, aceste indicații nu sunt respectate de medici, mai ales atunci când doctori din diferite specializări trebuie să colaboreze pentru tratarea pacientului.

„Ce se întâmplă de cele mai multe ori este că fie doza este redusă, fie tratamentul cu statine este oprit, dacă apar efecte secundare. Iar studiul nostru arată clar că doza poate fi redusă sau schimbat medicamentul, dar, în nici un caz, nu ar trebui oprit tratamentul cu statine pentru că duce la creșterea riscul unui al doilea AVC”, explică dr. Bruce Ovbiagele.

Studiul a fost publicat pe 2 august, a.c., în Jurnalul Asociației Americane a Inimii. Dr. Meng Lee de la Universitatea de Medicină Chang Gung din Taiwan și colegii săi au analizat fișele medicale a 45,151 de pacienți ce suferiseră un AVC ischemic și cărora le fusese prescris un tratament cu doze crescute sau medii de statine timp de 90 de zile de la ieșirea din spital (doza de statine a fost definită după guidurile din 2013 ale Colegiului American de Cardiologie și ale Asociației Americane a Inimii).

În primul an, 2120 de pacienți au suferit un al doilea AVC, în condițiile în care 18.5% din subiecți încetaseră tratamentul cu statine din primele 3-6 luni și 7% au rămas pe o doză redusă de medicamentație.

În urma studiului multivariat, s-a demostrat că încetarea tratamentului cu statine crește cu 42% riscul de recurență a unui AVC ischemic sau hemoragic, dar și riscul general de mortalitate. Totuși, nu au fost identificate asocieri cu riscul de hemoragie intracraniană sau de infarct miocardic.

„Cred că mesajul pe care medicii de familie, cardiologii  și neurologii trebuie să-l rețină este că trebuie să recomandăm administrarea de statine pe toată perioada vieții”, explică dr. Ralph Sacco, președintele Asociației Americane de Neurologie, mentionând că trebuie să acționăm pe mai multe planuri. „Un al doilea AVC este probabil cea mai mare frică a supraviețuitorilor unui AVC, deci trebuie să facem tot ce ne stă nouă, medicilor, în putere ca să prevenim un astfel de incident: controlarea tensiunii arteriale, managementul diabetului, administrarea de statine, adaptarea stilului de viață, terapia antiplachetară și administrarea de anticoagulante, dacă pacienții suferă de fibrilație atrială.”

De reținut că studiul nu a inclus pacienți cu fibrilație atrială sau boală renală în stadiu terminal.

Sursa: Medscape