Prof. Dr. Christoph Zielinski este unul dintre leaderii europeni în oncologie. Medic coordonator al Centrului de Excelență în Oncologie, Wiener Privatklinik, membru în bordul director al Societății Europeane de Oncologie Medicală (ESMO) și editor-șef al jurnalului medical ESMO Open, este un avocat al imunoterapiei și tratamentului personalizat.

Cărunt, cu peste 40 de ani de experiență în lumea medicală, debordează de energie, mai ales când aduce în discuție egalitatea de șanse și accesul pacienților la un tratament adecvat.

MedicHub: Cum v-ați apropiat de medicină?

Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski: Tatăl meu mi-a spus că ar fi cel mai bun lucru pe care l-aș putea face. Nimic romantic în spatele deciziei mele (râde)

MedicHub: Iar acum sunteți unul dintre leaderii europeni în oncologie...

Dr. Christoph Zielinski: Da, am muncit din greu. Și am fost destul de norocos pentru că, atunci când am început, oncologia era un domeniu destul de izolat și nu se puteau face foarte multe pentru salvarea pacienților și, între timp, a devenit specializarea cu cel mai mare potențial de creștere. 30% din fondurile firmelor farmaceutice se duc către oncologie. Sunt 6000 de medicamente în curs de producere în oncologie. Acesta este un lucru îmbucurător.

MedicHub: Cât de mult credeți în prevenirea cancerului, atât cât putem vorbi despre prevenire în acest domeniu? Pentru că sunt foarte multe fonduri se duc către tratarea cancerului, dar cât de mult putem preveni apariția lui?

Dr. Christoph Zielinski: Prevenția ar fi cel mai simplu lucru dacă oamenii și-ar schimba stilul de viață. Schimbarea stilului de viață înseamnă renunțarea la fumat. 90% din cazuri de cancer sunt conectate direct sau indirect cu fumatul.

MedicHub: 90% din cazurile de cancer pulmonar?

Dr. Christoph Zielinski: Nu, nu. 90% din totalul tuturor tipurilor de cancer. Deci, nu e vorba numai de cancer pulmonar. Cancerul de ficat, cu siguranță, este conectat cu fumatul, cancerul de vezică urinară, chiar și cancerul de sân. Dacă ar fi să facem o comparație ca să înțelegem numărul de morți cauzate de fumat ar fi echivalentul a 400 de aeronave Boeing prăbușite în fiecare zi. Acesta este numărul persoanelor care mor zilnic din cauza fumatului.

MedicHub: La început, bineînteles, ați folosit radioterapia și chimioterapia pentru tratarea cancerului. Când ați început să utilizați imunoterapia?

Dr. Christoph Zielinski: Odată cu apariția dovezilor științifice în acest sens. Trebui să fim mereu în acord cu ultimele descoperiri și, începând cu 2010, cercetările ne-au dus către medicina personalizată și tratamentul țintit. Apoi, imuno-oncologia a intrat în joc în ultimii ani și ipilimumab a fost aprobat în 2010. Nu poți fi un leader în domeniul oncologiei, dacă nu ești în acord cu ultimele descoperiri medicale.

MedicHub: Încă mai recomandați chimioterapia pentru anumite tipuri de tumori?

Dr. Christoph Zielinski: Da, bineînțeles, depinde de rezultatele analizelor. Dacă recomadările internaționale, ale NCCN (National Comprehensive Cancer Network) sau ESMO (European Society for Medical Oncology), sugerează folosirea chimioterapiei, atunci așa vom face.

MedicHub: Atunci, pentru ce tip de pacienți și tumori este recomandată imunoterapia?

Dr. Christoph Zielinski: Avem indicații foarte clare. Imunoterapia este folosită în a 2-a etapă de tratament pentru cazurile de cancer pulmonar unde chimioterapia a dat greș. La pacienții cu un nivel ridicat de proteine PD-L1, peste 50%, imunoterapia se poate face chiar din prima etapă prin administrarea de pembrolizumab. Mai folosim imunoterapia pentru a 2-a etapă de tratament pentru cancerul de ficat, când tratamentul țintit a dat greș sau pentru cancerul de vezică urinară. Rezultate foarte bune se înregistrează în tratarea melanomului malign cu metastaze.

MedicHub: Cea mai mare rată de succes a imunoterapiei s-a înregistrat pentru cancerului de piele. De ce?

Dr. Christoph Zielinski: Pentru că este o boală autoimună. Adica, este o boală în care factorii imunocompetenți joacă un rol activ. De exemplu, în anii ’80, existau aceste tratamente cu doze mari de interleukină 2 care activau limfocitele-T, dar acest procedeu era atât de toxic încât aproape că nu îl puteai aplica. Dar acesta a fost, oarecum, începutul imunoterapiei. Să nu uităm că pentru stadiile incipiente de melanom metastazic încă folosim interferon, care este un medicament imunomodulator.

MedicHub: Ați susținut recent în București o prezentare pentru pacienții români. Ce părere au aceștia despre imunoterapie, un tratament încă foarte costisitor?

Dr. Christoph Zielinski: Este, este foarte costisitor. Ceea ce trebuie să facem în Europa este să ajungem să oferim acces egal la medicamente, mai ales acces egal la medicamente cu eficiență ridicată. Eu și colegii mei din bordul de directori al ESMO (European Society for Medical Oncology), din care face parte și medicul român Alexandru Eniu, încercăm constant să facilităm accesul egal la medicamente prin stabilirea beneficiului clinic real al acestora. Asta este foarte simplu, relativ simplu, dar, cu toate astea, sunt medicamente decontate de casa de asigurări deși au un beneficiu clinic scăzut.

MedicHub: Și care probabil sunt mai ieftine?

Dr. Christoph Zielinski: Nu, nu neapărat. Sunt multe medicamente scumpe cu un beneficiu clinic scăzut și pe de altă parte, sunt medicamente cu un beneficiu clinic ridicat, dar care nu sunt decontate. Și încercăm să facem guvernele să conștientizeze acest lucru. Problema nu este aprobarea medicamentelor de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), care câteodată lucreză mai rapid decât Administraţia Americană a Alimentelor şi Medicamentelor (FDA). Dar, apoi, decontarea medicamentelor este la latitudinea administrației fiecărei țări.

Un exemplu clar în acest sens este nivolumap, medicament folosit în tratarea cancerului pulmonar, care este decontat în Scoția, dar nu este decontat în Anglia, unde NICE (Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire) nu rambursează medicamente dacă nu sunt și rentabile din punct de vedere al costurilor.

Și același lucru se întâmplă și în România. E greu de înțeles de ce în Uniunea Europeană unii oameni încă sunt tratați ca cetățeni de mâna a doua pentru că asta înseamnă acces sau nu la un tratament adecvat. În Viena, Praga sau Varșovia, tratăm melanomul malign prin imunoterapie și în București, numai la o ora și jumătate de zbor distanță, primești chimioterapie, care nu este de mare ajutor. Chimioterapia, în tratarea melanomului, are efecte benefice foarte limitate.

MedicHub: Deci, în Austria, toate medicamentele pentru imunoterapie sunt decontate?

Dr. Christoph Zielinski: Corect, corect. Dar încă avem o problemă cu costurile foarte ridicate. Și cred că Uniunea Europeană va trebui să aibă o discuție, la un moment dat, cu firmele farmaceutice despre costuri.

S-a observat că societățile stratificate, unde cetățenii nu au drepturi egale, nu au nici rezultate unitare în sănătate. Spre exemplu, Statele Unite ale Americii, care alocă un procent mare din bugetul de stat către Sănătate, are o rată a mortalității din cauza cancerului apropiată de cea a Albaniei.

Cu cât o societate este bazată pe egalitate de drepturi și acces la tratement, cu atât crește rata de succes și în Sănătate. Dacă ne uităm la Europa, cele mai bune rezultate în lupta cu cancerul se înregistrează în Franța, Elveția, Austria. Pentru că acestea sunt societăți egalitare, accesul la medicamente este egal.

MedicHub: Și ce părere aveți despre sistemul medical din România? Cu care sunteți familiar pentru că 20% din clienții Privatklink din Viena sunt români.

Dr. Christoph Zielinski: Așa este, consult cam 2-3 români pe zi. Un aspect pe care l-aș îmbunătății în sistemul românesc ar fi accesul la medicamente pe baza beneficiului clinic al acestora. Și cred că Uniunea Europeană trebui să ofere, în viitor, aceleași standarde în toate țările membre. Cetățenii nu apreciază neapărat că pot cumpăra brânză daneză în Sicilia, dar ar aprecia foarte mult un acces egal la medicamente.

Dar consider că această țară are un potențial enorm. Și asta, în mare parte, pentru că aveți medici tineri foarte ambișioși, care vor să fie în rând cu restul Europei.

MedicHub: O întrebare ușor neacademică, sunteți vreodată afectat de moartea unui pacient? Cum vă remontați după un astfel de eveniment?

Dr. Christoph Zielinski: Aceasta este o întrebare parțial neadecvată. Pentru că 100.000 de pacienți trec prin spitalul din Viena în fiecare an, 12% din aceștia sunt tratați în departamentul pe care eu îl conduc. Deci nu pot să mor cu fiecare în parte. Dar bineînțeles că suferi când pierzi un pacient de care te-ai apropiat.

MedicHub: În plus, aveți și un program foarte încărcat. Cum reușiți să rămâneți cu moralul ridicat și concentrat pe lupta împotriva cancerului?

Dr. Christoph Zielinski: E simplu să îmi mențin optimismul pentru că sunt la curent cu ultimele studii în domeniu și fiecare răsărit, fiecare zi, nu exagerez, aduc noi rezultate îmbucurătoare în lupta cu cancerul.

E un pic ca și cum ai încerca să fii cel mai bun jucător de tenis din lume. Nu poți câștiga fiecare meci, dar trebuie să muncești pentru asta în fiecare zi. Trebuie să continui. La fel, poți pierde un pacient și să fii afectat de asta. Dar trebuie să te remontezi și să încerci să eviți ca următorul pacient să aibă aceeași soartă.

MedicHub: În încheiere, cum vedeți lupta cu cancerul în 20-30 de ani?

Dr. Christoph Zielinski: Cancerul va ajunge boală cronică. Ca și diabetul. Când am început să profesez, în anii ’70, diabetul juvenil avea o speranță de viață în jur de 20 de ani. Acum, dacă își iau medicamentele, pacienții cu diabet juvenil trăiesc la fel de mult ca cei care nu au această boală.

MedicHub: Deci, sunteți optimist?

Dr. Christoph Zielinski: Da! Cred foarte mult în progresele științifice care se fac. Aspectele sociale, continuarea abordării neo-liberale și privatizarea mă îngrijorează. Și mă îngrijorează și lipsa de solidaritate tot mai mare din societate. Cred că tratarea cancerului devine, din ce în ce mai mult, o problemă socială decât una medicală.