Cercetătorii Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) au dezvoltat o hartă interactivă care arată rata de acoperire vaccinală la nivelul fiecărei localităţi din România, cifrele fiind actualizate zilnic.


Conform celor mai recente date prezentate de harta interactivă, există diferenţe semnificative între mediile urban şi rural în ceea ce priveşte rata de vaccinare, dar şi diferenţe importante între judeţele ţării, se arată pe pagina de Facebook a UBB. Judeţele din regiunea Nord-Est au cele mai mici niveluri de vaccinare în comparaţie cu celelalte regiuni ale României.

Harta interactivă, dezvoltată de specialiştii Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB, poate fi consultată accesând un link şi este realizată ca parte a proiectului de cercetare cu tema COVID-19 „Romanian Economic Impact Monitor”, care monitorizează în timp real evoluţia pandemiei, respectiv starea economică a ţării, oferind în acelaşi timp previziuni pe termen scurt şi mediu.

Chiar dacă autorităţile din România publică zilnic o hartă a situaţiei vaccinărilor pe localităţi, harta dezvoltată de cercetătorii UBB oferă mai multe avantaje care uşurează modul de culegere, de interpretare şi de înţelegere a datelor actuale, mai arată reprezentanţii universităţii clujene.

Aceste avantaje ar fi:

  • Informaţii integrate: toate informaţiile relevante legate de localităţile din România sunt afişate în acelaşi loc, nefiind necesară consultarea mai multor documente care conţin datele oficiale legate de campania de vaccinare;
  • Interactivitate: harta nu este una statică, informaţiile afişate putând fi consultate foarte uşor prin simpla manevrare a mouse-ului asupra hărţii; 
  • Interpretare vizuală uşoară: harta foloseşte o arhitectură vizuală modernă, nuanţele de albastru mai închise reprezentând localităţi cu un procentaj mai ridicat al acoperirii vaccinale;
  • Funcţiune de căutare: harta oferă şi un motor de căutare a localităţilor pe baza denumirii acestora.

Rezultatele complete ale proiectului de cercetare sunt actualizate zilnic şi pot fi consultate pe platforma online COVID-19 RoEIM. Analizele detaliate sunt publicate în mod constant pe pagina de Facebook a proiectului.



Alergologia