Comisia Europeană a anunţat că a semnat un acord de achiziţie cu producătorul farmaceutic spaniol HIPRA, privind furnizarea de vaccinuri anti-COVID bazate pe proteine recombinate. Serurile vor deveni disponibile în UE dacă vor fi autorizate de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).


Executivul Uniunii Europene a precizat într-un comunicat, citat de Reuters şi Agerpres, că 14 ţări europene participă la acest acord, în virtutea căruia se vor achiziţiona până la 250 de milioane de doze.

„În contextul în care numărul infecţiilor COVID-19 este în creştere în Europa, trebuie să ne asigurăm o capacitate maximală de pregătire pe măsură ce ne apropiem de sosirea lunilor de toamnă şi de iarnă”, a declarat comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, citată în comunicat.

„Vaccinurile HIPRA adaugă o altă opţiune în portofoliul nostru extins de vaccinuri pentru statele membre şi cetăţenii noştri”, a adăugat ea, spunând totodată că intensificarea vaccinării şi creşterea procentului de vaccinare cu doze booster vor fi esenţiale în lunile următoare.

Vaccinul bivalent HIPRA cu proteine recombinate, care este în prezent supus unei proceduri de examinare de către EMA, a fost dezvoltat pentru a fi utilizat ca doză booster pentru persoane vaccinate anterior împotriva SARS-CoV-2 şi care au vârste de peste 16 ani.

Până în prezent, EMA a autorizat cinci vaccinuri anti-COVID-19 în Uniunea Europeană: vaccinurile cu ARN mesager produse de companiile Pfizer şi Moderna, vaccinurile cu vector viral create de AstraZeneca şi de Johnson&Johnson şi vaccinul cu proteine recombinate dezvoltat de compania Novavax.

 

 

ORL