Comisia Europeană a aprobat cel de al şaptelea acord preliminar de achiziţie încheiat cu o companie farmaceutică, pentru a asigura accesul la un potenţial vaccin împotriva COVID-19.


În temeiul acestui contract, statele membre vor putea achiziţiona până la 100 de milioane de doze de vaccin Novavax, cu o opţiune pentru 100 de milioane de doze suplimentare în cursul anilor 2021, 2022 şi 2023, după ce Agenţia Europeană a Medicamentului EMA va fi revizuit şi aprobat vaccinul respectiv ca fiind sigur şi eficace, se arată pe site-ul Comisiei Europene.

Statele membre pot decide să doneze vaccinuri unor ţări cu venituri medii şi mici sau să le redirecţioneze către alte ţări europene.

„Contractul de astăzi extinde portofoliul deja larg de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, incluzând contractele semnate cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, Moderna, discuţiile exploratorii încheiate cu Valneva. Aceasta reprezintă un alt pas esenţial către asigurarea faptului că Europa este bine pregătită să facă faţă pandemiei de COVID-19”, se arată în informarea Comisiei.

„Pe măsură ce noi variante de coronavirus se răspândesc în Europa şi în întreaga lume, acest nou contract cu o companie care îşi testează deja vaccinul cu succes împotriva acestor variante reprezintă o garanţie suplimentară pentru protecţia populaţiei noastre. Acesta consolidează şi mai mult portofoliul nostru amplu de vaccinuri, în beneficiul europenilor şi al partenerilor noştri din întreaga lume”, a spus preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, a declarat: „Vaccinările din UE avansează şi ne apropiem de obiectivul nostru de 70 % dintre cetăţeni vaccinaţi complet până la sfârşitul verii. Noul acord cu Novavax ne extinde portofoliul de vaccinuri pentru a include încă un vaccin pe bază de proteine, o platformă care se arată promiţătoare în studiile clinice”,

Novavax este o companie de biotehnologie americană care dezvoltă vaccinuri de ultimă generaţie împotriva unor boli infecţioase grave. Vaccinul Novavax împotriva COVID-19 este deja în curs de revizuire de către specialiştii EMA, în vederea unei eventuale autorizaţii de introducere pe piaţă.

 

Farmacist