Știri

UMF Iaşi este partener în consorţiul ROGEN

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi este partener în consorţiul ROGEN pentru dezvoltarea genomicii în România.


Florentina Ionescu
16 Ianuarie 2025
Știri
16 Ianuarie 2025

UMF Iaşi este partener în consorţiul ROGEN

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi este partener în consorţiul ROGEN pentru dezvoltarea genomicii în România.


Florentina Ionescu

 

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a anunţat recent lansarea proiectului strategic ROGEN. Acesta este destinat modernizării infrastructurii naţionale de cercetare în domeniul genomicii. Cu un buget impresionant de 85 de milioane de euro, această iniţiativă vizează prevenţia, diagnosticul şi tratamentele personalizate pentru afecţiuni complexe, consolidând poziţia României pe harta mondială a cercetării medicale, se arată pe site-ul news.umfiasi.ro.

Proiectul este coordonat de un consorţiu format din 20 de instituţii de elită, având ca lider Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. Printre partenerii de prestigiu se numără şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.

„Proiectul ROGEN reprezintă o oportunitate extraordinară pentru UMF Iaşi de a participa la dezvoltarea unui domeniu de vârf al medicinei moderne. Suntem mândri să fim parte din acest consorţiu de elită şi să contribuim la progresul cercetării medicale şi la îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale în România”, a declarat prof. dr. Viorel Scripcariu (foto), rectorul UMF Iaşi.

Unul dintre obiective: o infrastructură naţională de cercetare genomică

ROGEN îşi propune să creeze o infrastructură naţională de cercetare genomică, incluzând reţeaua naţională de biobănci, echipamente avansate pentru secvenţierea genomică şi platforme securizate pentru stocarea datelor. De asemenea, rezultatele cercetării vor fi integrate în sistemul naţional de sănătate pentru a îmbunătăţi prevenţia şi tratamentul unor boli precum cancerul, bolile cardiovasculare, bolile rare şi patologiile neurologice.

Cu o durată de 60 de luni, finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (51%) şi din bugetul de stat (49%), proiectul ROGEN promite să redefinească standardele cercetării medicale din România. 



 

Medic

UMF IasiconsortiuparteneriatgenomicaROGENcercetare
Te-ar mai putea interesa
Știri

Parteneriat de cercetare privind utilizarea laserului în diagnosticul oncologic

Cristina Ghioca

La nivel național se derulează un proiect ce vizează crearea de noi metode de tratament și diagnosticare a cancerului bazate pe laseri de mare putere.

...

Știri

Prof. dr. Maria Puiu este noul director general adjunct al Institutului de Cercetare-Dezvoltare în Genomică

Florentina Ionescu
...

Știri

UMF Iași găzduiește o conferință dedicată Ecorșeului lui Brâncuși

Florentina Ionescu
...