Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca anunţă că va organiza online toate examenele studenţilor în acest an univeristar. La fel, şi concursurile, dar şi susţinerea tezelor de doctorat.

UMF „Iuliu Haţieganu” precizează, într-un comunicat de presă transmis joi, că, în conformitate cu ultimele decizii ale Ministerului Educaţiei şi Cercetării, în şedinţa din data de 30 aprilie 2020 a Senatului universităţii, „a fost adoptată o serie de proceduri care permit multiple metode de examinare online. Astfel, vor fi susţinute online toate examenele studenţilor din ciclul de licenţă şi de master, atât sesiunea aferentă semestrului II, cât şi cea de reexaminare. Examenul de licenţă, sesiunea septembrie 2020, se va putea, de asemenea, desfăşura online, dacă situaţia epidemiologică o va impune”.

Se vor face simulări ale examenelor

Reprezentanţii universităţii mai precizează că, în prealabil, studenţii vor face simulări ale examenelor, în noul sistem de evaluare.

„Studenţii îşi vor susţine examenele oral, pe platforma Microsoft Teams. Le vor fi evaluate atât cunoştinţele teoretice, cât şi cele practice. La disciplinele clinice, se va folosi examenul clinic obiectiv structurat (OSCE - Objective Structured Clinical Examination), o examinare de tip hands on, utilizată frecvent în medicină, mai ales în ţările occidentale, pentru a testa competenţele şi abilităţile clinice ale candidaţilor. Metoda a fost implementată în premieră la noi în ţară de Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, încă de acum doi ani, în scopul standardizării şi asigurării transparenţei evaluării studenţilor şi rezidenţilor. În perioada imediat următoare, noul sistem de evaluare online va fi definitivat şi testat, fiecare student va trece printr-o simulare de examen, toate cadrele didactice având la rândul lor posibilitatea de a experimenta o astfel de examinare înainte de începerea propriu-zisă a sesiunii”, se mai arată în comunicat.

Tezele de doctorat şi concursurile, tot online

Totodată, UMF anunţă că este pregătită să finalizeze anul universitar în sistem online şi că, în perioada următoare, se vor desfăşura online şi activităţile didactice pentru ciclul de doctorat, precum şi susţinerea tezelor de doctorat, la fel cum vor fi şi concursurile pentru ocuparea posturilor didactice, examenele de promovare în cariera didactică şi obţinerea atestatului de abilitare pentru cooptarea în Şcoala Doctorală a universităţii.

Rectorul le mulţumeşte profesorilor şi studenţilor

„Apreciez efortul şi dăruirea tuturor cadrelor didactice ale universităţii, care s-au adaptat extrem de eficient şi rapid la noua situaţie, precum şi cel al studenţilor, care au înţeles şi au acceptat acest demers. Am reuşit, într-un timp foarte scurt, să implementăm cea mai eficientă platformă online, astfel încât toate cursurile şi examenele să se desfăşoare în condiţii foarte bune. Sunt paşi importanţi făcuţi înspre viziunea noastră de examinări viitoare standardizate în cadrul UMF „Iuliu Haţieganu”, aşa cum se practică la universităţile prestigioase din lume. Să luăm din această situaţie de criză ceea ce ne poate folosi în viitor, identificând oportunităţi unde este posibil”, a declarat rectorul UMF Cluj-Napoca, prof. dr. Anca Dana Buzoianu.