Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, în calitate de membru fondator al Consorţiului Universităţilor Europene NeurotechEU, va coordona pachetul de lucru Open Science, Education and Innovation din cadrul proiectul NeurotechRI, destinat cercetării şi inovării în domeniul neuroştiinţelor.


Una dintre reuşitele remarcabile din anul 2020 este reprezentată de cooptarea universităţii de medicină şi farmacie clujene în Consorţiul Universităţii Europene a Creierului şi Tehnologiei - NeurotechEU, alături de şapte dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din Europa şi din lume, printre care se numără şi Universitatea Oxford din Marea Britanie, Karolinska Institutet din Suedia şi Universitatea Radboud din Olanda, se arată într-un comunicat de presă transmis de UMF Cluj-Napoca.

UMF „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca este singura universitate de medicină şi farmacie din România inclusă în Alianţa Universităţilor Europene, fiind una dintre cele şapte universităţi din România care au intrat în astfel de consorţii şi singura care face parte dintr-un grup de un asemenea prestigiu.

De la intrarea în consorţiu, în noiembrie 2020, UMF „Iuliu Haţieganu” a sprijinit depunerea proiectului complementar Neurotech Research and Innovation (NeurotechRI) pentru consolidarea resurselor instituţionale la nivelul Şcolii Doctorale. Acesta a fost câştigat şi a primit aprobarea pentru finanţare prin intermediul programului european Horizon 2020.

Proiectul NeurotechRI a apărut în contextul creşterii numărului de afecţiuni cerebrale în rândul populaţiei europene.

Tulburările cerebrale reprezintă principala cauză a apariţiei dizabilităţilor şi sunt un fenomen din ce în ce mai des întâlnit în societate. Numai în Europa, acestea reprezintă anual 24% din totalul bolilor, costând 1,2 milioane de vieţi şi lăsând alte 21 milioane de persoane cu dizabilităţi (Raggi & Leonardi, 2019).

În Europa, numărul seniorilor creşte de două ori mai rapid decât la restul populaţiei lumii şi se estimează că, în anul 2050, unul din patru europeni va avea peste 65 de ani (UN World Population Prospect, 2012). Astfel, impactul social şi economic al tulburărilor cerebrale va creşte semnificativ în deceniile următoare, pe măsură ce populaţia europeană îmbătrâneşte şi speranţa de viaţă creşte.

De la sănătate şi asistenţă medicală, la învăţare şi educaţie, neuroştiinţele au un rol cheie în rezolvarea unora dintre cele mai acute provocări cu care ne confruntăm astăzi. Cercetările în acest domeniu au oportunitatea de a oferi noi tehnologii şi produse centrate sau inspirate de creier, ce ar putea aduce beneficii societăţii şi ar putea dezvolta o nouă ramură a economiei în Europa.

Prin proiectul NeurotechRI, se va dezvolta o strategie de acţiune şi un plan durabil pentru cercetarea multi-instituţională, dezvoltare şi inovaţie în acest domeniu atât de ofertant, oferind sprijin şcolilor doctorale din universităţile partenere. Se va facilita inovarea tehnologică şi socială, furnizarea de formare profesională multidisciplinară şi mobilitatea oamenilor de ştiinţă, promovarea accesului direct la infrastructură de vârf pentru cercetarea fundamentală, translaţională şi aplicată pentru a ajuta Europa să devină liderul global în domeniul neurotehnologiei şi neuroştiinţelor.

Prin acest proiect al Universităţii Europene a Creierului şi Tehnologiei se vor revoluţiona procesele de învăţare între universităţile partenere.

În paralel cu dezvoltarea cercetării ştiinţifice în domeniul neuroştiinţelor şi neurotehnologiei, se va implementa şi un program de formare pentru studenţi de licenţă, masterat şi doctorat, promovând în acelaşi timp învăţarea pe tot parcursul vieţii în toate segmentele societăţii. Studenţii vor fi educaţi într-un cadru intersectorial, îşi vor spori creativitatea şi abilităţile de gândire critică, vor fi ajutaţi să devină viitori lideri transformatori ai societăţii, ai industriei şi ai academiei. Atât studenţii, cât şi cadrele didactice de la universităţile incluse în consorţiul NeurotechEU vor beneficia de un mediu favorabil, multicultural şi multilingv, promovând adevărata identitate europeană în societate.

În cadrul pachetului de lucru Open Science, Education and Innovation, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca va fi responsabilă de dezvoltarea unui sistem academic prin care se va sprijini accesul şi schimbul de informaţie şi experienţă între studenţii, masteranzii, doctoranzii şi cadrele didactice din cadrul consorţiului, precum şi implicarea cercetătorilor în societate şi diseminarea rezultatelor cercetării ştiinţifice.

„Ne simţim cu adevărat privilegiaţi şi extrem de onoraţi că am devenit parte a acestei familii de universităţi care împărtăşesc aceeaşi viziune, ce va avea un impact semnificativ asupra cercetării ştiinţifice şi învăţământului superior european, în deceniile următoare. În ultimii ani, UMF „Iuliu Haţieganu” a arătat că este un reper important în educaţia şi în cercetarea biomedicală, iar acum ne afirmăm şi pe plan internaţional. Participarea la acest proiect reprezintă încă un pas important pe care universitatea noastră îl face în construirea unei prezenţe notabile la nivel european”, transmite prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca şi director de proiect în cadrul NeurotechRI.

Recent, NeurotechEU a primit premiul Science Team, decernat de Facultatea de Ştiinţe din cadrul Universităţii Radboud din Nijmegen, Olanda, pentru realizările extraordinare în ştiinţă şi educaţie, ca rezultat al unui efort de echipă.


dininimapentruvoluntari_ 1070x420