Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca a fost desemnată una dintre cele mai bune universităţi din lume, potrivit noii ediţii a clasamentului QS World University Rankings by Subject 2022. UMF ocupă locul 351-400 la disciplina Medicină, din domeniul general Ştiinţele Vieţii şi Medicină, fiind şi în acest an singura instituţie academică cu profil medical din România inclusă în acest clasament.


Think-tankul internaţional pentru învăţământul superior QS Quacquarelli Symonds a publicat cea de-a douăsprezecea ediţie a QS World University Rankings by Subject, o analiză comparativă a performanţelor a 15.200 de programe universitare individuale, de la 1.543 de universităţi din 88 de ţări din întreaga lume, în 51 de discipline academice. Acestea fac parte din portofoliul anual QS World University Rankings, care a fost consultat de peste 147 de milioane de ori în 2021 pe TopUniversities.com şi a fost mediatizat de 96.000 de ori de către mass-media şi instituţii, se arată într-un comunicat.

La elaborarea clasamentului pentru disciplina Medicină au fost evaluate 1.200 de universităţi, iar 671 dintre acestea au fost incluse în clasament. UMF „Iuliu Haţieganu” este singura universitate din România inclusă în intervalul 351-400, fiind urmată de Universitatea Babeş-Bolyai, în intervalul 601-650.

QS World University Rankings by Subject, cel mai consultat clasament universitar din lume, acoperă cinci domenii generale, fiecare cu mai multe discipline: Arte şi Ştiinţe Umaniste, Inginerie şi Tehnologie, Ştiinţele Vieţii şi Medicină, Ştiinţele Naturii, respectiv Ştiinţe Sociale şi Management. Evaluarea universităţilor se realizează pe criterii precum reputaţia academică, reputaţia de angajator, citări, reţeaua internaţională de cercetare (pe domenii largi de activitate) şi H-index. Universitatea clujeană a obţinut punctaje ridicate pe criteriul citări şi respectiv H-index.

Clasamentele QS World University by Subject sunt realizate anual pentru a ajuta viitorii studenţi să identifice universităţile de top dintr-un anumit domeniu, se precizează în comunicat.

UMF „Iuliu Haţieganu” este prezentă în mai multe clasamente internaţionale importante, dedicate instituţiilor de învăţământ superior. Datorită acestor rezultate, universitatea clujeană ocupă locul 4 în Metarankingul Universitar pe anul 2021, realizat de Ministerul Educaţiei, care clasifică cele mai performante instituţii de învăţământ superior la nivel știinţific și cu vizibilitate internaţională în clasamentele globale ale universităților.

 


Farmacist