Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei, a anunţat, joi, că a depus la ADR Centru documentaţia pentru finanţarea unui proiect unic la nivel naţional, Parc Universitar Ştiinţific şi Tehnologic „Novum Forum”, prin care se doreşte şi construirea unui spital universitar.


„Spitalul Clinic Universitar George Emil Palade din Târgu Mureş va fi construit şi administrat de Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie George Emil Palade' din Târgu Mureş şi este gândit ca o componentă a Parcului Universitar Ştiinţific şi Tehnologic Novum Forum, pentru înfiinţarea căruia s-a depus de către universitate documentaţia proiectului de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020. Este un proiect complex, pentru care se aşteaptă evaluarea, fiind singurul proiect de acest fel depus în Regiunea Centru”, a arătat prof. dr. Leonard Azamfirei, într-o conferinţă de presă, transmite Agerpres.

Potrivit rectorului, prin intermediul componentei de Spital Clinic Universitar se vor asigura nu doar servicii medicale de performanţă, dar şi suport pentru procesul de învăţământ destinat studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, precum şi pregătire medicală pentru medicii rezidenţi.

Prof. dr. Azamfirei a arătat că Spitalul Clinic Universitar „George Emil Palade” va avea şi o componentă de cercetare importantă în scopul dezvoltării de noi produse sau servicii medicale, se va axa pe cercetare inter şi multidisciplinară, care îmbină medicina, tehnologia, informaţia, serviciile, aspectele de etică, aspectele juridice, soft skills în domenii în care UMFST îşi pregăteşte studenţii.

Potrivit acestuia, pe partea de transfer tehnologic al rezultatelor cercetării şi valorificarea acestora prin activităţi economice, Spitalul Clinic Universitar „George Emil Palade” va reprezenta mediul de testare şi implementare a serviciilor şi tehnologiilor pentru o medicină modernă.

„Prin toate aceste aspecte, Parcul Universitar Ştiinţific şi Tehnologic Novum Forum va contribui în mod direct la creşterea calităţii actului medical desfăşurat în cadrul Spitalului Clinic Universitar George Emil Palade, care va deveni nu numai un spital nou, modern, curat, fără incidenţă de infecţii nosocomiale, dar va influenţa în mod direct creşterea calităţii vieţii în regiune. Această abordare se înscrie în tendinţele moderne la nivel mondial în domeniul sănătăţii, şi anume cel de Leading Transformation In Healthcare, prin care zonei de intervenţie medicală i se asociază cea de cercetare aplicată şi dezvoltare tehnologică pentru îmbunătăţirea rapidă şi cu impact major asupra actului medical”, a mai arătat rectorul UMFST Târgu Mureş.

Sursa foto: UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureş