Organizaţia de Serializare a Medicamentului din România (OSMR) a lansat vineri Sistemul Naţional de Verificare a Medicamentelor, care va permite identificarea medicamentelor contrafăcute. Sistemul ar trebui să devină operaţional începând cu 9 februarie 2019, conform legislaţiei europene.

Fiecare cutie de medicamente va avea un cod unic, producătorii fiind nevoiţi să adapteze liniile de fabricaţie. Costurile aferente pentru producători vor fi semnificative, potrivit lui Dan Zaharescu, preşedintele OSMR şi director executiv al ARPIM (Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente).

„În momentul în care se introduc medicamentele în cutie se imprimă pe ea acel cod matriceal care conţine datele unice de identificare ale cutiei respective. Ori adaptarea liniilor de fabricaţie la aceste cerinţe presupune investiţii de ordinul sutelor de mii de euro pentru fiecare linie de ambalare”, a explicat Dan Zaharescu.

„Acest Sistem naţional de verificare a medicamentelor presupune existenţa unei baze de date unde seria fiecărei cutii cu medicamente va fi sicată, iar în clipa în care medicamentul va fi eliberat farmacistul va verifica seria medicamentului. Dacă medicamentul este valid, va putea fi eliberat, dacă nu, vor fi o serie întreagă de proceduri în funcţie de situaţie. Dacă se constată că o cutie este contrafăcută, ea va fi pusă în carantină şi se vor lansa nişte alerte la structurile responsabile de siguranţa circulaţiei medicamentelor şi se vor face investigaţiile necesare. Există şi în prezent sisteme de trasabilitate şi de verificare a medicamentelor, dar nu atât de precise cum vor fi cele care vor intra în vigoare”, a declarat Dan Zaharescu, preşedintele OSMR.

Conform regulamentului UE, fiecare ţară europeană trebuie să pună la punct un Sistem Naţional de Verificare a Medicamentelor, ce va fi implementat şi administrat de către o organizaţie naţională a industriei farmaceutice. Scopul acestui Sistem este să funcţioneze ca o platformă unde toţi actorii interesaţi să poată verifica autenticitatea medicamentelor, prin verificarea identificatorului unic al fiecărui produs. Sistemul naţional va fi conectat la un sistem european, EU-Hub, ce va integra datele şi informaţiile de la nivelul Uniunii Europene. În România, implementarea sistemului de serializare va fi coordonată de către Organizaţia de Serializare a Medicamentelor.