Favipiravir este un medicament din categoria antiviralelor, inhibitor al ARN-ului, iar medicii timişoreni afirmă, într-un comunicat de presă, că acesta a fost utilizat, până acum, în tratamentul formelor severe de gripă, dar şi împotriva unor virusuri foarte puternice, care pot declanşa infecţii mortale. Medicamentul ajută la eliminarea mai rapidă a virusului SARS-CoV-2 şi reduce în acest fel perioada de spitalizare.


Potrivit unui comunicat de presă transmis vineri de unitatea medicală, medicamentul administrat de specialiştii Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Timişoara a intrat în schema de tratament aprobată de Ministerul Sănătăţii în urmă cu două luni.

„Medicamentul se administrează pacienţilor cu o formă medie de infecţie cu SARS-CoV-2, cu probele de inflamaţie modificate. Am observat că, la 24 - 48 de ore după ce am introdus acest tratament, inflamaţia pulmonară a scăzut semnificativ. S-a redus durata de spitalizare a pacientului şi testele PCR s-au negativat mai repede, chiar cu câteva zile mai repede decât în mod obişnuit”, a declarat dr. Maria Cerbu, medic primar boli infecţioase în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara.

Din cauza posibilităţii apariţiei unor efecte secundare, tratamentul se poate administra, însă, doar în spital, sub supravegherea unui medic. Specialiştii de la Timişoara mai spun că există o fereastră de timp foarte scurtă în care medicamentul se poate administra, astfel încât efectul să fie cel aşteptat. Durata tratamentului este de cinci zile.

„Sunt 16 comprimate de înghiţit, opt dimineaţa, opt seara, în prima zi. Din ziua a doua de tratament, se iau trei dimineaţa şi trei seara, şi atunci se face sub supraveghere medicală, pentru că e complicat să îi pui unui pacient în mână opt comprimate şi să îi spui: înghiţiţi-le dumneavoastră! Trebuie să stai de vorbă cu pacientul şi să îi explici. Pentru că e important să fie aderent la tratament”, a mai declarat dr. Maria Cerbu.

Medicamentul folosit în terapia anti COVID-19 la Timişoara este inclus şi în protocoalele terapeutice ale unor ţări, precum Japonia, India şi China.

România a anunţat că va importa peste 700.000 de tablete de Favipiravir care vor fi distribuite spitalelor aflate în linia întâi în lupta împotriva noului coronavirus.