Ce ținea înainte de domeniul SF-ului, ar putea deveni în curând realitate: vindecarea din simpla atingere a unui nanocip impregnat cu informație genetică.

O echipă de cercetători de la Centrul Medical Wexner și Colegiul de Inginerie, ambele din Ohio, SUA, au dezvoltat o tehnologie inovatoare care ar putea, în curând, să refacă orice tip de organ și țesut.

Nanocipul modifică funcția celulelor printr-o metodă non-invazivă (nanotransfection), care poate reprograma celulele vii adulte să se metamorfozez în alte tipuri de celule.

Studiul condus de dr. Chandan Sen și prof. James Lee a fost publicat în jurnalul Nature Nanotechnology.

Cum funcționează această tehnologie

Procesul curativ se bazează pe două elemente: cipul în sine și informația genetică care este inserată în celule corpului cu ajutorul cipului. Nanocipul transmite un cod genetic sub formă de ADN și ARN care, odată aplicat celulelor, schimbă structura și funcția precedentă a acestora cu unele necesare în procesul de vindecare a leziunii.

După cum explică cercetătorii, cipul este plasat pe piele pentru o secundă și un curent electric aproape imperceptibil transmite informația genetică în corp. „Este un câmp electric de înaltă intensitate și foarte precis”, precizează aceștia.

Informația sub formă de ADN sau ARN este trimisă prin nanocanale și începe să reprogrameze celulele, dându-le noua „identitate”. Dr. Sen explică „Durează o fracțiune de secundă. Doar atingi cipul de zona afectată și îl îndepărtezi. Din acel moment, reprogramarea celulară începe.”

soarec
Membrul șoarecelui de laborator înainte și după terapia cu nanocip; Revascularizarea zonei afectate după aplicarea cip-ului



Dispozitivul s-a dovedit 98% eficient pe șoareci

Echipa a testat tehnologia, deocamdată, numai pe șoareci, aplicând cipul pe pielea lezată a membrele rozătoarelor, unde fluxul sanguin fusese blocat. Dispozitivul a reușit să transforme celulele epiteliale ale șoarecilor în celule sanguine. „Într-o săptămână, am început să vedem transformarea”, explică dr. Sen.

Din a doua săptămână, celulele epiteliale se transformaseră în vase de sânge funcționale și, în a treia săptămână, membrele șoarecilor erau complet vindecate, fără alte medicamente.

„Incitant este că funcționează și cu alte tipuri de țesuturi”, explică entuziasmat dr. Sen.

În al doilea set de experimente, cercetătorii au reușit să transforme celule epiteliale în celule ale creierului, reabilitând o zonă cerebrală care fusese lezată în urma unui accident vascular cerebral. Mai precis, artera cerebrală medie era blocată, dar cercetătorii au reușit să transplanteze celule cerebrale nou create în creierul șoarecilor. În câteva săptămâni, zona era, din nou, complet funcțională.

„E greu de crezut, dar este realizabil. Am avut o rată de succes de 98%. Prin această tehnologie, putem transforma celule epiteliale cu o singură atingere. Acest procedeu durează mai puțin de o secundă și este non-invaziv ”, explică entuziasmat dr. Chandan Sen.

Acum, cercetătorii speră că vor începe studiile clinice pe oameni în cel mult un an.

Sursa: Medical News Today