Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat joi că numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la zece.

Ultima persoană care a murit din cauza gripei este un copil în vârstă de 12 ani, din Bucureşti, fără condiţii medicale preexistente cunoscute, nevaccinat antigripal, confirmat cu virus gripal tip A, în curs de subtipare.

Săptămâna 20-26 ianuarie este prima săptămână epidemică din acest sezon, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

„Activitatea gripală a avut un trend crescător, a evoluat cu intensitate medie, cu extindere naţională. Rata pozitivităţii pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 50%. Au fost raportate la nivel naţional 3.645 de cazuri de gripă clinică, răspândite pe întreg teritoriul ţării, mai multe cu 7,4% comparativ cu cele raportate în aceeaşi săptămână a anului precedent (3.393 cazuri).

La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 102.981, cu 23,2% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (134.201) şi cu 26,1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (81.646). Deoarece creşterea numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) a fost mai mare de 20% şi au fost detectate mai mult de 10% virusuri gripale aparţinând aceluiaşi subtip, din totalul produselor patologice testate, săptămâna 4 a fost caracterizată ca prima săptămână epidemică din acest sezon”, se arată în informarea Centrului.

Potrivit aceleiaşi surse, au fost raportate 15 cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 4 mai puţine faţă de săptămâna precedentă şi cu 75 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent.

De la începutul sezonului, au fost confirmate cu laboratorul 398 de cazuri de gripă: 64 de cazuri de gripă cu virus AH3; 63 de cazuri de gripă cu virus AH1; 84 de cazuri de gripă A nesubtipat; 187 de cazuri de gripă cu virus B.

Până la data de 26 ianuarie, au fost vaccinate antigripal 1.475.494 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.