Numeroase studii au relevat beneficiile pe care consumul de acizii grași Omega 3 le are aspura sănătății. Spre exemplu, reduce riscul de diabet, obezitate, astm și chiar riscul de boli cardiovasculare. Recent, cercetătorii au descoperit că Omega 3 ajută și în lupta împotriva bacteriei Listeria monocytogenes, responsabilă pentru declașarea listeriozei, boală infecțioasă cu potențial mortal.

Cercetătorii sugerează că acizii grași Omega 3 ajută la combaterea bacteriei Listeria monocytogenes

Prof. Birgitte Kallipolitis, de la Universitatea de Sud Danemarca, Odense, și colegii săi au descoperit că acizii grași Omega 3 dezactivează genele responsabile pentru potențialul virulent al bacteriei Listeria monocytogenes, făcând bacteria vulnerabilă la atacuri.

„Este interesant că acizi naturali și complet inofensivi, ca Omega 3, pot fi folosiți pentru a combate o bacterie cu potențial mortal precum Listeria”, declară prof. Kallipolitis. „Vestea bună este că, pe termen lung, am putea dezvolta noi metode de tratament pentru infecțiile cu bacterii periculoase, care momentan sunt rezistente la antibiotice”.

Rezultatele studiului au fost recent publicate în jurnalul „Cercetare în Microbiologie”.

Infecția cu bacteria Listeria monocytogenes duce la declanșarea listeriozei, boală cu potențial mortal care afectează 1600 de cetățeni din Statele Unite ale Americii în fiecare an, dintre care 260 își pierd viața.

Boala atacă, în principal, persoanele cu un sistem imunitar scăzut, femeile însărcinate și bătrânii. Infecția se transmite prin alimentele contaminate, în special brânzeturi, lapte nepasteurizat, cărnuri.

Acizii Omega 3 dezactivează genele responsabile pentru infecție

Listerioza este, momentan, tratată cu antibiotice, dar studiile arată că bacteria Listeria monocytogenes devine din ce în ce mai rezistentă la acest tip de medicamente.

Noul studiu realizat de Universitatea de Sud Danemarca sugerează că acizii grași Omega 3 au potențialul de a neutraliza Listeria monocytogenes, afectând capacitatea bacteriei de deveni rezistentă la antibiotice.

Cercetătorii au ajuns la aceste concluzii după testarea în laborator a diferite concentrații de Omega 3 pe bacterii de Listeria monocytogenes. După numai 30 de minute, acizii grași Omega 3, în cantități reduse, au atacat bacteriile Listeria monocytogenes. Acizii grași au dezactivat genele responsabile pentru virulența bacteriei și, deci, capacitatea sa de a declanșa boala.

 

„Teoria noastră este că acizii Omega 3 afectează într-un fel sau altul listeriolizina, iar aceasta nu mai poate activa genele de virulență. Suntem foarte curioși să aflăm ce se întâmplă, mai exact”, declară prof. Kallipolitis.

 

A trăi cu bacteria - o abordare benefică

Prof. Kallipolitis subliniază că bacteria nu tinde să își dezvolte noi strategii de a deveni rezistentă la antibiotice atâta timp cât dezvoltarea nu îi este amenințată. Deci, poate fi considerat benefic faptul că acizii Omega 3 nu a omorât bacteria Listeria monocytogenes.

„Bacteria poate dezvolta noi metode de a rezista atacurilor și asta duce la probleme și mai mari. Ar putea fi o abordare mai înțeleptă să lăsăm bacteriile active, dar să le neutralizăm capacitatea de a declanșa boala”, adaugă prof. Birgitte Kallipolitis.

Cercetătorii speră că descoperirile vor duce la noi metode de a combate Listeria monocytogenes și alte bacterii care devin rezistente la antibiotice.

Sursa: Medical News Today