O echipă de doctori din Shanghai afirmă că, „pentru prima oară în lume”, a vindecat diabetul de tip 2 în cazul unui pacient, prin transplantarea de celule pancreatice derivate din celule stem.


Pacientul, în vârstă de 59 de ani, suferea de 25 de ani de diabet de tip 2, informează publicaţia Gènéthique Magazine. În urma transplantului de celule pancreatice, nu-şi mai injectează insulină de 33 de luni, a anunţat Shanghai Changzheng Hospital. Specialiştii şi-au publicat cercetarea în revista Cell Discovery.

Celule mononucleare din sângele periferic, prelevate de la pacient, au fost reprogramate în celule stem pluripotente induse. Acestea au permis apoi reconstituirea ţesutului insulelor pancreatice într-un mediu artificial.

Pacientul suferise deja un transplant de rinichi în 2017, a precizat Yin Hao, unul dintre cercetătorii echipei şi directorul centrului de transplant de organe al spitalului. Dar pierduse „majoritatea funcţiei insulelor pancreatice” şi depindea de multiple injecţii de insulină în fiecare zi.

Pacientul a primit grefa de ţesut în iulie 2021. La unsprezece săptămâni după operaţie, administrarea insulinei pe cale externă i-a fost întreruptă. Doza de medicamente orale menite a controla nivelul de zahăr a fost redusă treptat, până ce a fost complet eliminată un an mai târziu. La finalul perioadei de monitorizare, cercetătorul Yin Hao a concluzionat că funcţia renală a pacientului „se situează în intervalul normal”.

Conform Federaţiei internaţionale a diabetului, în China se înregistrează 140 de milioane de pacienţi diabetici.

Medic