După 30 de ani de activitate în Israel, unde a devenit pionier al chirurgiei urologice oncologice laparscopice şi robotice, dr. Andrei Nadu, de origine română, se alătură echipei Ponderas Academic Hospital.


În 1987, pe când se afla în anul III de facultate la UMF Carol Davila, medicul s-a stabilit împreună cu familia în Israel, unde a fost nevoit să pornească de la zero atât cu studiile, cât şi cu viaţa de zi cu zi. În urma unui examen de echivalare, şi în ciuda obstacolelor pe care le-a întâmpinat ca proaspăt emigrant, a fost acceptat la Sackler School of Medicine, din cadrul Universităţii din Tel Aviv, se spune într-un comunicat al Ponderas Academic Hospital. 

„În ultimii ani am avut nişte colaborări minunate cu urologia din România, în special în cadrul academic, ca visiting professor invitat la evenimente ştiinţifice locale”, a mărturisit medicul urolog Andrei Nadu. „În paralel, am avut ocazia să lucrez şi cu urologi tineri români care au venit la mine, în fellowships, lucru care m-a bucurat foarte tare. Am început să vin mai des, să observ ce se întâmplă în ţară şi am descoperit o atmosferă foarte frumoasă. Există din ce în ce mai mult interes pentru acest tip de chirurgie, chirurgia urologică laparoscopică şi robotică, pe care eu o practic din 2001 în Israel şi care acolo a devenit rutină”.

 România este în plin proces de dezvoltare, iar doctorul a dorit să se alăture progresului. „De asemenea, simt că am şi o datorie faţă de ţara mea. Educaţia pe care am primit-o aici m-a ajutat să ajung unde am ajuns în Israel şi vreau să-mi arăt recunoştinţa. În plus, mă simt foarte bine aici, mă simt acasă”, a mai spus el.

„Suntem încântaţi şi onoraţi să-l primim pe dr. Andrei Nadu în echipa Ponderas Academic Hospital”, a declarat prof. dr. Cătălin Copăescu, director medical al spitalui privat care face parte din reţeaua de sănătate Regina Maria. „Expertiza şi experienţa sa, consistenţa medicală şi academică completează în mod fericit performanţele spitalului nostru, atât pentru noi, ca echipă medicală, cât şi pentru pacienţii care se confruntă cu patologii urologice oncologice. Este reconfortant gândul că aceştia au acces la încă un specialist la care să apeleze în situaţii medicale delicate, pentru care, de multe ori singurele opţiuni erau în afara României şi, odată aflaţi sub observaţia lui, să aibă şanse suplimentare de vindecare sau ameliorare a suferinţei”.

Dr. Andrei Nadu va coordona în spitalul Ponderas şi un program de instruire în chirurgia urologică oncologică prin abord laparoscopic şi asistat robotic, ceea ce va contribui la formarea profesională a colegilor săi, a mai arătat prof. dr. Cătălin Copăescu.

După absolvirea Facultăţii de Medicină, dr. Andrei Nadu a urmat specializarea în chirurgia urologică şi, ulterior, un fellowship în Paris de supraspecializare în chirurgia urologică oncologică laparoscopică. La începutul anilor 2000, a devenit pionier în acest tip de chirurgie în Israel: în 2001 a efectuat primele operaţii de nefrectomie parţială laparoscopică şi de prostatectomie laparoscopică. Un deceniu mai târziu, în 2010, a continuat pionieratul şi a efectuat, în premieră în Israel, cele două tipuri de intervenţii, cu ajutorul chirurgiei robotice.

Dr. Andrei Nadu profesează şi acum în cea mai mare secţie de Urologie din Israel, la Spitalul Rabin Medical Center, unul dintre cele mai mari spitale din ţară, spital terţiar de referinţă. Pacienţii trataţi de dr. Nadu prezintă afecţiuni oncologice urologice, precum cancer renal, cancer de prostată, cancerul urteral, cancer de vezică. De-a lungul carierei, medicul a performat peste 900 de intervenţii de chirurgie robotică oncologică.

 

Medic