Reprezentanţii Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti (SUUB) au prezentat marţi un robot de dezinfecţie autonom care a început să fie folosit pentru sterilizarea spaţiilor spitalului. Robotul foloseşte raze ultraviolete pentru sterilizarea spaţiilor închise şi are capacitatea de a cartografia mediul în care se mişcă.
MUV Smart/ Steriliser a fost conceput de compania românească de tehnologie Modulab, iar BCR a acoperit costurile de producţie (23.000 de euro) şi a decis să doneze utilajul către SUUB, în urma finalizării campaniei de marketing #staycontactless derulate de robotul bancar George al BCR, informează Agerpres.
Victor este folosit în spital, în timpul nopţii
Robotul, botezat Victor, a fost folosit pentru prima dată în Spitalul Universitar, luni, iar producătorii intenţionează să evalueze experienţa funcţionării aparatului din următoarele zile pentru a adapta funcţiile acestuia la necesităţile reale din spital.
Managerul interimar al SUUB, prof. dr. Cătălin Cîrstoiu, a explicat că aparatul va acţiona în timpul nopţii, în spaţiile unde nu există personal medical, activitatea robotului suplimentând măsurile de dezinfecţie realizate în procedura curentă.
„El funcţionează în momentul în care acolo nu este personal. Deci, evident, în cursul nopţii vom începe să facem (să sterilizeze, n.r.) aceste spaţii: laboratoarele de radiologie, computerele tomograf, acolo unde nu se fac investigaţii medicale. (Până acum, n.r.) noi făceam o dezinfecţie mecanică, urmată de una chimică, şi nebulizări. Le vom face în continuare, dar vom suplini cu acest roboţel”, a precizat prof. dr. Cătălin Cîrstoiu.
Managerul interimar al SUUB a mulţumit în numele angajaţilor Spitalului Universitar pentru donarea acestui aparat.
„Mulţumirile vin din partea mea, dar mai mult, vin din partea colegilor mei, medici, asistente, infirmiere, pentru că n-aş vrea să vă spun ce privire fascinată aveau colegii meu ieri când îl vedeau în lucru şi cum vedeau cartografierea spaţiilor. Era o imagine pe care n-am mai văzut-o demult în spital, şi care şi pe mine m-a bucurat enorm. Trebuie să fim cu toţii conştienţi că pandemia va schimba cu totul paradigma în sistemul medical, pentru că, dacă până acum acordam sau nu atenţie infecţiilor nosocomiale, de azi încolo va trebui să învăţăm să trăim alături de un virus, un virus destul de temut, cu transmitere uşoară, şi va trebui să ne luăm măsuri de protecţie, măsuri de dezinfecţie, de aseptizare, care nu se vor termina o dată cu pandemia şi vor trebui să devină o constantă”, a afirmat prof. dr. Cătălin Cîrstoiu.
Aparatul cartografiază o zonă pe care o parcurge apoi cu emisia de raze UV
Reprezentantul companiei producătoare - Modulab, Paul Popescu, a precizat că aparatul poate acoperi, în timpul funcţionării, aproximativ 25 de metri pătraţi într-o perioadă de 10 minute.
„Acest aparat cartografiază o zonă din spaţiu şi apoi o parcurge cu emisia de raze UV. Acţiunea de inactivare a agenţilor patogeni se întâmplă prin acţiunea asupra ADN-ului, aceştia existând în continuare, dar nefiind viabili din punct de vedere biologic. Ei nu pot infecta celule vii în urma inactivării cu radiaţii ultraviolete. Poate acoperi o suprafaţă de câteva mii de metri pătraţi, având în vedere că în 10 minute poate acoperi aproximativ 20-25 de metri pătraţi”, a menţionat reprezentantul Modulab.
Sursa foto: Modulab