O unitate de terapie intensivă mobilă cu 12 paturi este amplasată, vineri, în curtea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, pentru a veni în sprijinul unităţii medicale în contextul creşterii numărului de cazuri de COVID-19, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Timiş.


„Având în vedere solicitarea primită din partea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş”din Timişoara şi a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Timiş, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a dispus amplasarea unităţii de terapie intensivă mobilă în curtea spitalului, începând de astăzi, 17.07.2020, urmând ca în cursul serii să înceapă activitatea de operaţionalizare a acesteia”, a precizat ISU Timiş.

Potrivit reprezentanţilor DSP Timiş, amplasarea unităţii de terapie intensivă a fost necesară din cauza gradului maxim de ocupare a paturilor din Compartimentul ATI-COVID a Spitalului „Victor Babeş”.

De altfel, dr. Virgil Musta, medic în cadrul spitalului din Timişoara, precizează că „zona dedicată COVID-19 a devenit neîncăpătoare, atât pe secţie, cât şi pe ATI şi va trebui să reconfigurăm din nou circuitele şi organizarea şi să extindem din nou paturile de pe secţii şi de pe ATI dedicate numai COVID, fiind nevoiţi din nou să transferăm către alte spitale pacienţii internaţi cu alte afecţiuni. Nu ne-am dori acest lucru, pentru că au de suferit în primul rând aceşti pacienţi. Dacă capacitatea de la noi va fi ocupată (situaţie pe care evident că nu ne-o dorim), vom avea nevoie de ajutor de la spitalele desemnate ca fiind de suport pentru pacienţi covid (ex. Spitalul CFR sau chiar Spitalul Militar de campanie)”.

Medicul mai spune că a fost concepută şi o platformă informatică pentru pacienţii COVID din spital:

„Am conceput şi o platformă informatică dedicată, unică în România, pe care am folosit-o în spital pentru a ne ajuta să avem un management mult mai bun al pacienţilor COVID în spital, iar, acum, şi în afara lui, încercăm să implementăm rapid şi soluţii de telemedicină între spitale, astfel încât să nu trebuiască să mutăm anumiţi pacienţi, cât şi alte măsuri punctuale care să ne ajute să fim mai pregătiţi decât am fost acum 3-4 luni. Aşadar, încercăm să ne facem treaba, cât de bine putem, deşi nu e deloc uşor, din diverse motive. Cu toate aceste eforturi ale medicilor, eu sunt conştient că gestionarea cu succes, acum şi pe mai departe, a pandemiei depinde în ceea mai mare măsură de atitudinea responsabilă a majorităţii populaţiei. Este în continuare un efort comun şi sunt convins că tot împreună vom reuşi!”.


799 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 raportate vineri

Alte 799 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 au fost raportate de Grupul de Comunicare Strategică, vineri, din 18.986 de teste efectuate. Numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns, astfel, la 35.802.

La ATI, în acest moment, sunt internaţi 273 de pacienţi.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 24.598 au fost externate. Dintre acestea, 22.312 sunt pacienţi vindecaţi, iar 2.286 - asimptomatici externaţi la 10 zile după depistare.

Totodată, până în prezent, 823 de pacienţi cu test pozitiv au fost externaţi la cerere.

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 925.001 teste.