Uniunea Europeană insistă pentru un acord mondial care vizează prevenirea apariţia noilor pandemii. Acordul ar putea include interdicţia pieţelor unde se practică comerţul cu animale sălbatice şi măsuri care să încurajeze ţările să semnaleze noile virusuri.


Negociatori internaţionali s-au reunit pentru prima oară miercuri, 9 februarie, pentru a deschide discuţiile despre un eventual tratat, a declarat pentru Reuters un responsabil european, care a preferat să-şi păstreze anonimatul.

Scopul acestor negocieri este stabilirea unui acord preliminar până-n luna august.

Bruxelles-ul nu a obţinut însă toată susţinerea necesară pentru noul său tratat din partea SUA şi a marilor puteri, anumite ţări exprimându-şi dorinţa ca acordul să fie lipsit de constrângeri.

Ipoteza acceptată pe scară largă, privind originea SARS-CoV-2, este că virusul a infectrat omul în mod natural, probabil ca urmare a comerţului cu animale sălbatice. Una dintre măsurile pe care UE doreşte să le instaureze priveşte închiderea progresivă a pieţelor unde se face comerţ cu animale sălbatice. Sunt considerate cruciale şi măsurile care încurajează ţările să semnaleze apariţia noilor virusuri, pentru a facilita identificarea lor şi a limita răspândirea.

După descoperirea variantei Omicron, mai multe ţări din Africa Australă au avut legăturile aeriene internaţionale suspendate, ceea ce dă naştere temerii că anumite naţiuni ar putea să nu semnaleze rapid noile epidemii dacă măsurile de încurajare nu sunt suficient de atrăgătoare, notează Reuters.

Oficialul european a spus că tratatul ar putea să prevadă stimulente, precum accesul la medicamente şi vaccinuri dezvoltate împotriva noilor virusuri -  tratamente pe care ţările mai sărace s-au zbătut să le obţină în timpul pandemiei COVID-19. O ţară care identifică şi anunţă apariţia unui nou virus ar urma să se bucure de susţinere imediată, care ar implica şi expedierea de echipament medical dintr-o rezervă globală.

Discuţiile preliminare au avut loc între delegaţii din 6 ţări – Japonia, Ţările de Jos, Brazilia, Africa de Sud, Egipt şi Tailanda – reprezentând tot atâtea regiuni ale lumii. Brazilia, care reprezintă America de Nord şi de Sud, înclină spre un tratat lipsit de constrângeri, notează Reuters.

Dacă se va ajunge la un acord, tratatul ar putea fi semnat în mai 2024.



Oncolog