În 2017, aproximativ unul din şase români (15%) a consumat antibiotice fără reţetă de la medic, arată studiul realizat de compania Cult Market Research.

Cele 943 de chestionare aplicate telefonic au relevat că femeile consumă antibiotice în număr mai mare decât bărbaţii, 18% faţă de 11%. În funcţie de reşedinţă, 20% din persoanele care locuiesc în mediul rural consumă antibiotice fără prescripţie, faţă de 11% din mediul urban.

Venitul mediu relevă cea mai mare diferenţă între categorii. Astfel, 42% din românii cu venituri scăzute (între 1.001 şi 2.000 de lei) consumă antibiotice fără prescripţie medicală în comparaţie cu doar 5% din cei cu venituri între 4.001 şi 5.000 de lei.

De asemenea, studiul demonstrează că educaţia românilor poate să influenţeze decizia lor de a lua antibiotice fără prescripţie medicală. Cele mai multe persoane care consumă medicamente fără reţetă sunt cele cu nivel de pregătire şcoală generală/ profesională ─ 21%, urmate de cele cu liceu - 15%.

44% din salariaţi consumă antibiotice fără reţetă

Dintre toate categoriile de ocupaţii prezente în cadrul studiului, salariaţii consumă în cel mai mare procent antibiotice fără reţetă, precizează sursa citată. Salariaţii cu forme legale consumă medicamente fără prescripţie medicală în proporţie de 44%, 22% - casnicii/ cei fără ocupaţie, iar pensionarii   14%.

Conform studiului, nu există diferenţe majore de consum între tineri, adulţi şi vârstnici. Astfel, 17% din persoanele cu vârstă între 35 şi 49 de ani consumă antibiotice fără prescripţia medicului, 15% din categoria 18 - 34 de ani şi tot 15% din persoanele cu vârste între 50 şi 64 de ani.
„Altfel spus, românii de toate vârstele consumă aceste medicamente fără recomandarea medicului. Totuşi, vârstnicii (65+) tind să ia antibiotice fără acordul medicului într-o măsură mai mică (10%) faţă de celelalte categorii”, precizează sursa citată.

Consumul de antibiotice în România a scăzut, dar situaţia rămâne dramatică. La nivel european, suntem, în continuare, în topul ţărilor cu cel mai ridicat consum de antibiotice, conform studiului publicat, în toamna lui 2017, de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor.

„Suntem încă pe primele locuri, atât în ceea ce priveşte consumul de antibiotice, suntem pe locul patru în UE, în scădere faţă de anul precedent, de 10-11%, dar şi în ceea ce priveşte bacteriile multirezistente la antibiotice, izolate în cazul infecţiilor invazive”, menţiona, în noiembrie 2017, prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

 

Sursa: Agerpres