Anul acesta, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat majorarea cifrei de şcolarizare de la 4.000 la 5.415.

Ne-am pregătit pentru desfăşurarea Rezidenţiatului. Anul acesta am crescut numărul locurilor şi posturilor scoase la concurs şi am corelat numărul acestora cu necesarul de medici pe fiecare specialitate. Am suplimentat locurile pe specialităţi deficitare ca de exemplu epidemiologie şi medicină de familie pentru că avem un deficit de medici epidemiologici în spitale, dar şi de medici de familie în zonele rurale”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.
 

***

8.420 de candidaţi s-au înscris pentru cele 4.987 de locuri scoase la concursul de admitere în rezidenţiat, la nivel naţional. Dintre aceştia, aproximativ 40% urmează să susţină examenul în centrul universitar din Bucureşti.

Pentru acest concurs, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti s-au înscris 3.251 de concurenţi: 2.404 candidaţi la Medicină, 604, la Medicină Dentară, şi 243, la Farmacie. Comparativ cu datele înregistrate anul trecut se înregistrează o creştere semnificativă atât din punct de vedere al locurilor scoase la concurs, cât şi din cel al numărului de candidaţi înscrişi. Astfel, pentru examenul de rezidenţiat ce a avut loc în anul 2017, Ministerul Sănătăţii a scos la concurs 3.524 de locuri, pentru care s-au înscris 6.817 candidaţi, dintre care 2.537 au susţinut concursul în centrul universitar Bucureşti.

„Anul acesta asistăm la o creştere semnificativă atât în ceea ce priveşte numărul locurilor scoase la concurs, cât şi a numărului candidaţilor înscrişi, fapt ce ne poate demonstra un interes crescut faţă de resursa umană din sistemul medical românesc şi totodată pentru desăvârşirea profesiei de medic. Am convingerea că, şi în 2018, absolvenţii noştri vor traversa , în număr cât mai mare, dar şi cu medii ridicate, acest important examen din cariera lor profesională, demonstrând , la fel ca generaţiile anterioare, valoarea academică de necontestat în cei peste 161 de ani de existenţă a Universităţii Carol Davila”, a declarat acad. I. Sinescu, rectorul UMF „Carol Davila” din Bucureşti.

Pentru a putea participa la concursul de rezidenţiat în medicină, medicină dentară şi farmacie ce va avea loc pe 18 noiembrie, candidaţii au achitat o taxă de 400 lei/participant. Cuantumul taxei de participare la examenul de rezidenţiat 2018, cu 40 de lei mai mare faţă de cel din 2017, a fost stabilit prin Ordinul Ministrului Sănătăţii, iar un procent de maxim 85% din sumele încasate va fi repartizat universităţilor de profil.

Statistica inscrisi examen rezidentiat

Potrivit organizatorilor, candidaţilor li se va permite intrarea în sălile de concurs la ora 8:30, în timp ce subiectele se vor deschide la ora 10. Concursul se va derula sub forma de test-grilă, cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, pe o durată de 4 ore. După o pauză de 15 minute, va începe corectura în săli, iar pentru a depune contestaţii, candidaţii vor avea la dispoziţie 24 de ore. Acestea pot viza, întrebările de concurs, recorectarea lucrărilor sau organizarea concursului.

Răspunsul contestaţiilor se va da în 48 de ore de la depunerea acestora. Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, din care 50 de tip complement simplu şi 150 de tip complement multiplu. Totodată, ocuparea locurilor în cele 67 de specialităţi se va face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor publicate pentru fiecare domeniu, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu. Afişarea rezultatelor se va face numai după semnarea ordinului Ministerului Sănătăţii de confirmare a rezultatelor.
 

Sursa: UMFCD