UPDATE: Ministrul Sănătăţii Florian Bodog a declarat vineri că salariile personalului medical nu vor fi reduse şi se continuă discuţiile cu membrii Guvernului.

„Eu am avut ieri deja întâlniri cu reprezentanții sindicatelor. De altfel, am avut întâlniri și la nivelul Guvernului alaltăieri, unde am stabilit un calendar de acțiuni. Ieri m-am întâlnit și cu protestatarii din fața Ministerului Sănătății și le-am spus că nu este în intenția Guvernului sau a Ministerului Sănătăţii să existe scăderi salariale la nicio categorie, că am analizat toate problemele pe care ni le-au semnalat și că împreună cu Ministerul de Finanțe și cu Ministerul Muncii facem simulări. Miercuri, săptămâna viitoare, vom avea o altă întâlnire cu dânșii, iar până atunci le vom comunica concluzia noastră. Însă îi asigur pe toți specialiștii din sănătate că, așa cum am spus în programul de guvernare, nu vor exista scăderi salariale, ci doar creșteri”, a declarat Florian Bodog.

bodog resized
Ministrul Sănătăţii Florian Bodog

Întrebat dacă Ministerul de Finanțe ar fi făcut greșit calculele, demnitarul a răspuns: „Eu nu știu să fie greșit niciun calcul al celor de la Ministerul de Finanțe. Eu știu că se fac simulări pe toate categoriile profesionale din domeniul sănătate. Și, în situația în care se va constata că există categorii profesionale care au de pierdut ca urmare a aplicării Legii salarizării unice, vom lua măsuri”.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” continuă protestele de strada din faţa Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Muncii. Vineri, Bert Van Caelenberg, Secretarul General al Eurofedop (Federaţia Europeană a Personalului din Serviciile Publice), s-a alăturat protestelor.

Ministrul Sănătăţii a anunțat că se va întâlni din nou, săptămâna viitoare, cu reprezentanții sindicatelor din sănătate.

bert
 Bert Van Caelenberg, Secretarul General al Eurofedop, se alătură protestelor sindicatelor din Sănătate


----------

Federația ”Solidaritatea Sanitară” începe astăzi seria protestelor din sănătate prin pichetarea simultană a Ministerului Muncii și Justiției Sociale și a Ministerului Sănătății. Reprezentanţii federaţiei promit că vor continua mişcările de stradă joi între orele 14-16 și vineri în intervalul orar 9-11, dacă nu ajung la un consens cu ministrul Florian Bodog în cadrul negocierilor de azi. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de intenția Guvernului de a modifica statutul legal al salariului de bază, care va determina scăderi de peste 60% ale veniturilor din sănătate, începând cu 1 ianuarie 2018.

Sindicaliștii precizează că, în funcție de rezultatul negocierilor de miercuri cu prim-ministrul Mihai Tudose și de cele ce se vor desfășura în zilele următoare, cu miniștrii responsabili, consiliul de coordonare al federației va lua o decizie 30 septembrie în privința declanșării grevei.

Federației ”Solidaritatea Sanitară” plănuiește continuarea protestelor din stradă cu participarea la mitingul de miercuri, 4 octombrie.

“Motivul protestelor îl constituie nemulțumirea profundă a membrilor de sindicat față de prevederile legii 153/2017 și de intenția Guvernului de a modifica statutul legal al salariului de bază, acestea determinând scăderi masive ale veniturilor majorității angajaților din sănătate, estimate la circa 60%, începând cu 1 ianuarie 2018“, se arată în comunicatul federației.

negocieri Bodog
Ministrul Sănătăţii Florian Bodog, în timpul negocierilor cu reprezentanţii Federaţiei "Solidaritatea Sanitară"

Principalele revendicări ale Federației ”Solidaritatea Sanitară”, “prezentate în mod repetat reprezentanților Guvernului”, se referă la renunțarea la măsura de creștere a impozitării salariului de bază (realizată prin introducerea contribuțiilor angajatorului în salariul de bază al angajatului) care determină o scădere medie a veniturilor cu 22%, dar și la renunțarea eliminării “de facto” a sporurilor pentru condițiile de muncă pentru angajații din sănătate, această măsură determinând o scădere medie a veniturilor cu 40%.

Pe de altă parte, sindicaliștii solicită menținerea drepturilor aferente tichetelor de masă, eliminarea acestora de la 1 ianuarie 2018 reprezentând o pierdere medie a veniturilor de 8%; menținerea programului de muncă al medicilor aferent normei de bază și gărzilor suplimentare în forma actuală, modificarea acestuia determinând o reducere medie a veniturilor medicilor care efectuează gărzi de 20%; introducerea personalului nemedical în anexa specifică sectorului sănătate și aplicarea sporurilor pentru întreg personalul din unitățile sanitare.

Nu în ultimul rând, angajații din sănătate cer menținerea drepturilor salariaților aferente concediilor de odihnă suplimentare și introducerea măsurilor de reformă a relațiilor de muncă, conform propunerilor înaintate de Federația ”Solidaritatea Sanitară” la contractul colectiv de muncă.