Un incendiu a izbucnit vineri dimineaţă la Institututul „Matei Balş” din Capitală, unde sunt trataţi pacienţi cu COVID. Cinci pacienţi au murit, trei fiind găsiţi carbonizaţi de echipele de intervenţie, o a patra persoană nu a răspuns manevrelor de resuscitare, iar, ulterior, a fost găsită o altă victimă în baie. Alte 102 persoane au fost evacuate din clădire şi transferate în alte pavilioane ale spitalului, dar şi la Spitalul Floreasca, Spitalul Universitar, Spitalul „Sf. Ioan”, Institutul „Marius Nasta”, Spitalul Pantelimon, Spitalul „Elias”, Spitalul „Victor Babeş”, Spitalul Militar Central-ROL 2, Spitalul „Witting”, Spitalul MAI „Dimitrie Gerota” şi la Spitalul „Bagdasar-Arseni”.


UPDATE. O a cincea victimă a fost găsită carbonizată în baie, potrivit ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode.

UPDATE. Ministerul Sănătăţii anunţă că aparţinătorii pacienţilor de la INBI „Matei Balş” pot verifica situaţia despre relocarea pacienţilor evacuaţi în urma incendiului de la Institutul „Matei Balş” din Capitală la cele două numere de telefon puse la dispozitie de DSU: 021.2069398 şi 021.2648515.

Patru saloane din cadrul Pavilionului V de la Institutul „Matei Balş” au ars, vineri dimineaţă, în incendiul izbucnit la ora 5.05. Când au ajuns la faţa locului pompierii, focul cuprinsese o suprafaţă de circa 120 de metri de la parterul pavilionului.

Trei oameni au fost găsiţi de pompieri carbonizaţi, iar o a patra persoană a decedat în timpul manevrelor de resuscitare.

Potrivit fostului manager al institutului, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, pacienţii erau în stare medie spre severă din punct de vedere al gravităţii şi aveau nevoie de oxigen suplimentar.

„Toţi pacienţii care sunt internaţi au nevoie de oxigen, erau conectaţi la oxigen. Starea lor era medie spre severă. Clădirea aceea (n.r. Pavilionul V) este făcută în 1953 şi a fost refăcută din toate punctele de vedere, inclusiv din punctul de vedere al aprovizionării cu oxigen”, a explicat prof. Streinu-Cercel.

La rândul său, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că 42 de pacienţi au fost relocaţi la alte spitale, iar 60 au fost mutaţi în alte pavilioane ale spitalului.

La jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, 10 pacienţi cu COVID au murit în urma unui incendiu izbucnit la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra-Neamţ.

 

Medic