Zece pacienţi au decedat în urma unui incendiu care a izbucnit sâmbătă seară la secţia de Terapie Intensivă din incinta Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ, fiind activat Planul Roşu de Intervenţie. Alţi şase pacienţi care erau în salonul alăturat şi au fost salvaţi vor fi transportaţi la spitalul modular din Leţcani. A fost rănit şi medicul de gardă, dr. Cătălin Denciu, urmând să fie şi el transferat.


UPDATE. Medicul Cătălin Denciu a fost transferat duminică dimineaţă la Spitalul Militar Regina Astrid din Bruxelles, Belgia, potrivit MApN.

„Zece persoane au decedat. Medicul de gardă are arsuri pe 80% din suprafaţa corpului şi este în stare gravă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, Irina Popa. Din primele informaţii, se pare că medicului i s-a aprins combinezonul în momentul în care încerca să salveze pacienţii.

Informaţia a fost confirmată şi de Nelu Tătaru: „Opt persoane din salonul în care s-a produs incendiul şi două din cel alăturat au decedat. Medicul are arsuri de gradul lV”.

El a precizat că printre victimele decedate nu sunt cadre medicale.

„Mai sunt cadre medicale cu arsuri gradul I si II care sunt tratate la Piatra Neamţ. După Leţcani, voi merge către Iaşi”, a adăugat ministrul Sănătăţii, la un post de televiziune.

De asemenea, managerul Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, Lucian Micu, a spus că „nu a fost afectată decât secţia ATI. A fost activat Planul Roşu. Celelalte secţii ale spitalului nu au fost afectate. Toţi pacienţii sunt în siguranţă”.

Managerul unităţii a mai spus că medicul grav rănit, dr. Cătălin Denciu, va fi transferat cu un avion militar la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti. Licu a mai spus că o asistentă care, de asemenea, a suferit arsuri va fi tratată la SJU Piatra Neamţ, întrucât rănile nu sunt grave.

Rănit în incendiu a fost şi medicul Pavel Borş, tot specialist ATI, care a suferit arsuri în zona mâinilor şi e posibil să-şi fi pierdut un deget din cauza suflului exploziei.

Micu a adăugat că nu poate spune care a fost sursa incendiului, însă pompierii aflaţi la faţa locului au declarat că ar fi vorba de un scurtcircuit la un injectomat.

Într-o informare, Spitalul Judeţean Neamţ a transmis sâmbătă seara că în secţia ATI erau internaţi în două saloane 16 pacienţi. Astfel că cei 6 pacienţi care au supravieţuit incendiului vor fi transferaţi la spitalul din Leţcani.

„Conducerea SJU Piatra Neamţ îi asigură pe pacienţi că, în continuare, echipa medicală este la muncă şi intervine pentru a oferi tratamentul necesar celorlalţi pacienţi internaţi în celelalte secţii ale unităţii medicale”, se arată în comunicatul Spitalului Judeţean Neamţ”.

CMR: „Sistemul de sănătate românesc trebuie să nu mai producă tragedii!”

„Colegiul Medicilor din România îşi exprimă regretul şi transmite condoleanţe pentru victimele incendiului din această seară, care s-a produs în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.
Suntem, de asemenea, alături de colegul nostru medic aflat de serviciu şi care a suferit arsuri foarte grave în această tragedie, încercând, potrivit informaţiilor, să salveze pacienţii.
Sistemul de sănătate românesc trebuie să nu mai producă tragedii! Am avut incendiul de la Maternitatea Giuleşti, iar, acum, această tragedie care poate arată şi infrastructura deficitară a spitalelor”, se arată într-o informare publicată pe contul de Facebook al CMR şi semnată de prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele CMR.