Ministerul Sănătăţii informează medicii rezidenţi, printr-un comunicat oficial, că vor beneficia de creșteri salariale semnificative, începând cu anul viitor, și vor încasa bursele de rezidențiat, până la intrarea în vigoare a creșterilor salariale.

Tot începând cu anul 2018, medicii rezidenți vor beneficia de norma de hrană, care înlocuiește tichetele de masă, conform legislației în vigoare, în cuantum de 2 salarii minime brute pe an.

Astfel, medicii rezidenți, medicii dentiști rezidenți și farmaciștii rezidenți vor încasa bursa de rezidențiat până la data de 1 martie 2018, atunci când vor beneficia de salariul de bază reglementat prin ordonanța nr. 1/2017.

“Începând cu martie 2018, salariile de bază ale medicilor rezidenți vor crește semnificativ, între 151% și 287%, în funcție de specialitate și anul de pregătire”, a declarat ministrul Sănătății, Florian Bodog.

De exemplu, un medic rezident de anul I, care în prezent are un salariu brut de 1.985 lei, va avea un salariu brut de 5.700 lei, creșterea fiind de 287%. Salariul unui medic rezident anul VI va ajunge la cuantumul de 7.900 lei de la 3.262 cât este în prezent, cu o creștere de 242%. Medicii rezidenți de anul II vor beneficia de un salariu brut de 6.100 lei după ce anul acesta au beneficiat de 2.361 lei/brut, iar cei de anul III vor încasa 6.700 lei brut cu 254% mai mult ca în acest an.

La salariul brut medicii rezidenți pot obține venituri și din gărzile efectuate, menţionează reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Conform ordonanței nr. 18/2009, medicii rezidenți pot fi incluși, la cerere, în linia de gardă (cu excepția liniei I de gardă) în specializarea în care își efectuează rezidențiatul.



În 12 octombrie, Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți (SMMR) şi Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) au trimis o scrisoare deschisă Ministerului Sănătăţii cerând dovezi clare că veniturile medicilor rezidenţi nu vor scădea începând cu 1 ianuarie 2018  şi că va exista o soluție pentru a acoperi integral eliminarea bonurilor de masă şi a bursei.

Reprezentanţii SMMR ameninţau iniţial cu pichetarea sediului Ministerului Sănătăţii sâmbătă, 14 octombrie. Acţiunea de protest a fost ulterior amânată pentru a acorda timp Ministerului de a răspunde solicitărilor emise de rezidenţi.

„Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți (SMMR) şi Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) consideră medicii rezidenţi ca fiind, pentru orice stat modern, un pilon semnificativ al sistemului sanitar, necesar pentru asigurarea calității actului medical, pentru orice cetățean. SMMR, reprezentând medicii rezidenți din România, împreună cu FASMR, reprezentând peste 24 000 de studenți mediciniști, își exprimă îngrijorarea cu privire la situația financiară precară și la condițiile neatractive de muncă oferite de către Statul Român, acestea ducând la o migrare masivă a tinerilor medici”, se precizează în scrisoarea adresată Ministerului Sănătăţii.
 

Spitalele din Bucureşti au informat deja medicii rezidenţi despre eliminarea tichetelor de masă de la 1 ianuarie 2018
Spitalele din Bucureşti au informat deja medicii rezidenţi despre eliminarea tichetelor de masă de la 1 ianuarie 2018

Medicii rezidenţi din Bucureşti au fost informaţi deja de către spitalele angajatoare că, ȋncepand cu 1 ianuarie 2018, acestora nu li se vor mai acorda bonuri de masă şi bursă. Acest lucru ar duce la o scădere a veniturilor medicilor rezidenţi cu 970 de lei. Împreună cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, ar duce la o scădere totală a veniturilor cu aproximativ 1.200-1.300 de lei - ȋn jur de 50%-60% din veniturile totale ale medicilor rezidenţi.

„Solicităm Ministerului Sănătăţii un punct de vedere ȋn această privinţă. Rugăm oferirea de dovezi ferme că veniturile medicilor rezidenţi nu vor scădea de la 1 ianuarie 2018 şi că va exista o soluție pentru a acoperi integral această eliminare a bonurilor şi a bursei. De asemenea, solicităm o confirmare publică a creșterii salariale promise personalului medical, parte a grilei de salarizare ce va intra în vigoare de la 1 martie 2018. În caz contrar, există posibilitatea de a ne afla ȋn situaţia ȋn care vor avea loc nu numai proteste, ci şi greve, din partea unei comunităţi a medicilor rezidenţi care deja lucrează în condiţii dificile, de dragul pacienţilor, a vocației şi a mentorilor”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii SMMR şi FASMR precizează că îşi doresc claritate, stabilitate şi condiţii echitabile financiare şi de lucru, care să le permită să profeseze în România, nu să încurajeze emigrarea medicilor rezidenţi.