Un nou studiu britanic arată că protecţia contra coronavirusului, oferită de vaccinurile Pfizer-BioNTech şi de Oxford-AstraZeneca, scade considerabil la 6 luni de la inoculare. În baza rezultatelor, cercetătorii susţin că Marea Britanie ar trebui să aibă în vedere o campanie de rapel.
La o lună după administrarea celei de-a doua doze, vaccinul Pfizer oferă o protecţie de 88%, iar la 6 luni după, de 74%, arată ultima analiză a studiului ZOE COVID. În cazul vaccinului AstraZeneca, eficacitatea înregistrată după o lună de la administrarea celei de-a doua doze e de 77%, iar după 6 luni, de 67%, informează publicaţia 20 minutes, preluând o ştire AFP.
Studiul a fost realizat plecând de la datele colectate de la circa un milion de utilizatori ai aplicaţiei ZOE, dezvoltată de un grup privat cu acelaşi nume şi analizată de cercetătorii King’s College din Londra, împreună cu echipa ZOE.
Cercetătorii au analizat infectările survenite între 26 mai şi 31 iulie 2021 la persoanele care au descărcat aplicaţia între 8 decembrie 2020 şi 3 iulie 2021, după ce au fost vaccinate.
Campania de vaccinare britanică, prin care s-a administrat o a doua doză de ser la 77% din populaţia de peste 16 ani, vizează cu prioritate persoanele în vârstă şi cele din grupele de risc, precum şi lucrătorii din domeniul medical. La aceste grupe, arată cercetătorii King’s College, protecţia oferită de vaccinuri a scăzut cel mai mult.
„Într-un scenariu catastrofal rezonabil, am putea observa o protecţie sub 50% pentru persoanele în vârstă şi pentru personalul din sănătate, până-n iarnă”, a estimat profesorul Tim Spector, coordonator al studiului. Asta s-ar putea traduce printr-o „creştere a spitalizărilor şi deceselor”, dacă Marea Britanie e supusă unor niveluri ridicate de contaminare şi la o variantă de coronavirus foarte contagioasă, mai arată profesorul.
De aceea, cercetătorul consideră că un rapel la vaccin este „o urgenţă”, pertinentă fiind şi vaccinarea minorilor.