Vaccinul nonavalent Gardasil 9, singurul vaccin anti-HPV care protejează împotriva a patru tipuri de cancer, a fost lansat vineri, 23 martie, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

Vaccinul nonavalent protejează împotriva infecţiei cu 7 tipuri de HPV responsabile de incidenţa cancerului (leziuni premaligne şi neoplasme care afectează cervixul, vulva, vaginul şi anusul) şi a 2 tipuri implicate în producerea verucilor genitale.

„Este un produs pentru sănătate publică, care previne cancerul. (...) 1.800 de femei mor în fiecare an în ţara noastră. Asta înseamnă că 5 - 6 femei mor zilnic dacă facem o medie. Cred că este o mare oportunitate pentru România, atât fete cât şi băieţi, pentru că sunt multe ţări unde şi băieţii beneficiază de vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Mai precis, vaccinul nonavalent protejează împotriva a 90% din cazurile de cancer de col uterin, a 95% din cazurile de adenocarcinom in situ (AIS), a 75 - 85% din cazurile de neoplazii cervicale intraepiteliale de grad înalt (CIN 2/3), a 85 - 90% din cazurile de cancer vulvar determinate de HPV, a 90 - 95% din cazurile de neoplazii vulvare intraepiteliale de grad înalt (VIN2/3), a 80 - 85% din cazurile de cancer vaginal determinate de HPV, a 75 - 85% din cazurile de neoplazii vaginale de grad înalt (VaIN 2/3), a 90 - 95% din cazurile de cancer anal determinate de HPV, a 85 - 90% din cazurile de neoplazii anale intraepiteliale de grad înalt (AIN 2/3) şi a 90% din cazurile de veruci genitale, spun medicii specialişti.

HPV, responsabil 100% pentru cazurile de cancer de col uterin

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a explicat că aproximativ 5.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer de col uterin în fiecare an, în ţara noastră.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”  ​
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” ​

„Noi, în România, pot să spun că am făcut progrese însemnate în ultima perioadă de timp din foarte multe puncte de vedere în structura sectorului sanitar. Şi ne pregătim acum să facem evoluţie şi în această patologie indusă de Papiloma Virus. Discutăm în fiecare an de aproximativ 5.000 de persoane care sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Nu vă gândiţi că sunt diagnosticate la o vârstă avansată, sunt diagnosticate la o vârstă tânără şi dacă luăm în considerare care este rata de mortalitate a acestor femei la vârste tinere este ceva oribil, catastrofal. (...) Acest virus se face responsabil de 100% din totalul cancerelor de col uterin diagnosticate anual, de 88% din totalul cancerelor anale. 70% din cazurile de cancer vaginal sunt date de această familie de HPV, 50% din cancerele peniene, 48% din cancerul vulvar. Infecţia apare precoce. În momentul în care apare primul contact sexual penetrant 65% dintre fete dezvoltă infecţie cu HPV în jurul vârstei de 16 ani”, a explicat prof. dr. Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.
 

Sursa: Agerpres