Vaccinul dezvoltat de Pfizer Inc. cu BioNTech SE este capabil să neutralizeze noua variantă a coronavirusului, care se răspândeşte rapid pe teritoriul Braziliei şi în afara lui - acestea sunt rezultatele unui studiu de laborator publicat de New England Journal of Medicine. Şi serul dezvoltat de compania chineză Sinovac este eficient împotriva mutaţiei braziliene a SARS-CoV-2, arată rezultatele preliminare ale unui alt studiu.


Sângele recoltat de la persoanele care au fost imunizate cu acest serul Pfizer a neutralizat o versiune artificială a virusului. Versiunea conţinea aceeaşi mutaţie purtată de proteina spike a variantei P1 a SARS-CoV-2 – varianta mult mai contagioasă, descoperită în Brazilia. Studiul a fost realizat de cercetători ai companiilor respective şi de University of Texas, arată News.ro.

Capacitatea de neutralizare a fost aproape echivalentă cu efectul vaccinului asupra versiunii mai puţin contagioase a SARS-CoV-2, apreciază cercetătorii. Majoritatea vaccinurilor dezvoltate până acum vizează proteina spike folosită de coronavirus, pentru a pătrunde în celula umană.

În urma unor studii anterioare, Pfizer a descoperit că vaccinul său neutralizează şi variantele mai contagioase ale coronavirusului din Marea Britanie şi Africa de Sud - cu toate că varianta sudafricană poate reduce anticorpii produşi de ser. Compania farmaceutică plănuieşte să facă un test privind o a treia doză de vaccin.

Vaccinul dezvoltat de compania chineză Sinovac este de asemenea eficient împotriva variantei apărute în Brazilia, arată rezultatele preliminare ale unui studiu realizat în această ţară. Cercetarea, în cadrul căreia a fost testat sângele persoanelor vaccinate, indică faptul că vaccinul dezvoltat de Sinovac Biotech Ltd este eficient împotriva variantei P1, a declarat pentru Reuters o sursă care cunoaşte datele studiului, dar care nu a dorit să le dezvăluie. Coronavac, aşa cum este cunoscut serul Sinovac, este principalul vaccin folosit pentru imunizare în Brazilia.

Datele preliminare ale unui studiu efectuat de Universitatea Oxford şi anunţate săptămâna trecută indicau faptul că vaccinul AstraZeneca este eficace şi împotriva variantei P1 a coronavirusului.



Farmacist