Coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă, declară că România a înregistrat, în ultimele săptămâni, o creştere „lent progresivă, dar susţinută” a numărului de infectări cu SARS-CoV-2. Potrivit medicului militar, 81,5% din cazurile nou confirmate şi 2,6% din decese se înregistrează la persoane nevaccinate.
Analiza arată o tendinţă de creştere a cazurilor de infectare în grupa de vârstă sub 40 de ani.
„De asemenea, se observă o tendinţă de scădere a mediei de vârstă pentru persoanele confirmate, practic, o medie de 43 de ani comparativ cu 48 de ani în rândul celor care sunt testaţi pozitiv. Şi, de asemenea, dacă ne uităm la decesele înregistrate, tendinţa este de scădere a mediei de vârstă la 69 de ani, comparativ cu 71 de ani în decada anterioară. Mesajul nostru este foarte clar, şi anume: accelerarea şi creşterea ritmului de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă, informează Agerpres.
Până la data de 8 august, au fost înregistrate 313 cazuri de infecţie cu variantă Delta, cu 51 de cazuri în plus faţă de săptămâna precedentă.
„Din aceste 313 cazuri în total, peste 80% au apărut la persoanele nevaccinate. S-au înregistrat în total 19 decese, din care unul singur la o persoană vaccinată cu schemă completă, ceea ce înseamnă un procent de peste 95% al deceselor prin infecţie cu varianta Delta la persoane nevaccinate”, a spus medicul militar.
El a subliniat că vaccinurile disponibile în prezent îşi menţin eficienţa pentru prevenirea cazurilor severe, a internărilor şi reduc semnificativ riscul de deces.
„Putem spune că din cele 53 de teste de secvenţiere efectuate în săptămâna 31, adică în perioada 2 august - 8 august, 51 au fost pozitive pentru varianta Delta, ceea ce înseamnă o pondere de pozitivare de circa 96%, în condiţiile în care săptămâna precedentă vorbeam de 89%”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.
Datele publicate recent, în Singapore, arată că durata evoluţiei bolii la persoanele vaccinate complet şi infectate cu variantă Delta este mai scurtă, simptomatologia este mai uşoară, probabilitatea de a dezvolta pneumonie cu necesitate de oxigen este mai mică, analizele de sânge sunt mult mai bune, a subliniat coordonatorul CNCAV.
Tot el a mai arătată că, într-un scenariu pesimist, se va înregistra o creştere zilnică de 1.500-1.600 de cazuri noi de infectare, în a doua parte a lunii septembrie.