Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, anunţă că de la sfârşitul lunii aprilie va începe vaccinarea anti-COVID în cabinetele medicilor de familie, fără să fie nevoie de programare pe platforma de vaccinare.

 

Valeriu Gheorghiţă spune că a cerut Direcţiilor de Sănătate Publică din judeţe să facă liste cu medicii care vor să se implice în campania de vaccinare, arată News.ro, prin preluarea declaraţiilor făcute de coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare la Realitatea Plus.

„Noi ne gândim ca, de la sfârşitul lunii aprilie, pe lângă activitatea din centrele de vaccinare, care va fi crescută - pe de o parte prin deschiderea de noi centre de vaccinare, pe de altă parte vom creşte numărul de persoane vaccinate per cabinet de la 60 la aproape 90 de persoane - vom demara şi activitatea de vaccinare în cabinetele medicilor de familie”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Întrebat dacă e nevoie de programare pe platformă pentru persoanele care se vor vaccina la medicii de familie, Gheorghiţă a răspuns că nu va fi cazul.

„Practic, fiecare medic de familie îşi va evalua lista proprie de pacienţi, va stabili care este numărul de persoane care doresc să se vaccineze – de asemenea respectând criteriile de prioritizare”, a explicat Gheorghiţă.

El a menţionat că în cabinetele medicilor de familie vor fi folosite doar vaccinurile bazate pe vector viral, întrucât ar putea apărea probleme în ceea ce priveşte depozitarea vaccinurilor cu ARN mesager.

Conform estimărilor lui Valeriu Gheorghiţă, un medic de familie ar putea vaccina între 10 şi 20 de persoane zilnic, iar dacă jumătate dintre medicii de familie vor intra în campania de vaccinare, 50.000 de persoane ar putea fi imunizate zilnic.

 

Medic