Şeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că, la nivel naţional, rata de imunitate colectivă dobândită prin boală şi vaccinare este de 44%, iar în judeţele Cluj, Ilfov şi în municipiul Bucureşti este de peste 60%.


„Am finalizat, alături de colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, estimarea ponderii populaţionale cu un grad de protecţie faţă de boala COVID obţinut prin vaccinare şi trecere prin boală”, a precizat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă, fiind citat de Agerpres. „Au fost efectuate două estimări: una la nivel judeţean şi una la nivel de unitate administrativ-teritorială. Pentru estimarea la nivel naţional şi nivel judeţean s-a folosit ca bază de calcul populaţia rezidentă în România la data de 1 ianuarie 2020, adică 19,3 milioane de persoane. Ca atare, la nivel naţional, ponderea populaţională cu un grad de protecţie faţă de boala COVID-19, cumulat cu trecerea prin boală şi vaccinare, este estimat la circa 44%”,

Valeriu Gheorghiţă a subliniat că există diferenţe de la un judeţ la altul.

„În 25 de judeţe, peste 20% de persoane au un grad de imunitate, în 11 judeţe au peste 40% grad de imunitate colectivă şi în trei judeţe peste 50% persoane cu grad de imunitate în momentul de faţă”, a precizat preşedintele CNCAV.  

 

Alergologia