Primele cazuri de transmitere la nivel local a tulpinii Omicron au fost semnalate pe 2 şi pe 3 decembrie în Statele Unite şi în Australia, sporind îngrijorarea privind această nouă variantă, care e deja dominantă în Africa de Sud şi care ar putea deveni la fel în Europa.


În SUA, cinci cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost confirmate pe 2 decembrie în statul New York. Au mai fost confirmate un caz în California, unul în Minnesota şi unul în Hawaii, relatează TV5 Monde, preluând informaţii AFP.

În Minnesota, persoana infectată călătorise nu în străinătate, ci la New York. În Hawaii, persoana infectată nu era vaccinată şi nu călătorise nicăieri în afara graniţelor statului, ceea ce demonstrează că tulpina a început să se transmită la nivel local.

În faţa unei recrudescenţe a pandemiei, preşedintele american Joe Biden a prezentat un nou plan de luptă împotriva COVID-19, care nu cuprinde însă nicio măsură de cosntrângere – într-o ţară în care mai puţin de 60% din populaţie are schema completă de vaccinare.

Australia a anunţat şi ea că a detectat, la Sydney, primul caz de infectare cu Omicron, la un student care nu a călătorit în străinătate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră „ridicată” posibilitatea ca Omicron să se răspâdească la nivel mondial, chiar dacă numeroase semne de întrebare persistă, legate de contagiozitate, de eficacitatea vaccinurilor existente şi de gravitatea simptomelor. Un lucru e cert: noua variantă este de acum prezentă pe toate continentele. Din fericire, niciun deces asociat Omicron nu a fost semnalat până-n prezent.

Centrul european de prevenire şi control al bolilor (ECDC) a estimat că noua variantă ar putea cauza „mai mult de jumătate din infectările provocate de SARS-CoV-2 în Uniunea Europeană, în lunile care urmează”. Conform unui studiu al oamenilor de ştiinţă sudafricani, riscul de îmbolnăvire cu COVID-19 este de trei ori mai mare cu varianta Omicron, comparativ cu variantele Beta şi Delta.

În faţa propagării exponenţiale a noii variante, naţiunile iau măsuri radicale.

În Germania, s-au anunţat deja noi restricţii care privesc persoanele nevaccinate. Statele de pe Bătrânul Continent au întărit măsurile sanitare la graniţă şi emit interdicţii de călătorie spre Africa Australă. În Marea Britanie, purtarea măştii devine obligatorie în transportul în comun şi în magazine, iar în Franţa autorităţile fac recomandări privind vaccinarea copiilor vulnerabili.

În schimb, secretarul genral al ONU, Antonio Guterres, a condamnat închiderea graniţelor, calificând măsura drept o formă de „apartheid” contra unei Africi care nu e suficient de vaccinată.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a arătat că insuficienta acoperire vaccinală pe continentul african reprezintă o „reţetă perfectă pentru ca variantele să se reproducă şi să se amplifice”. El a mai subliniat că sfârşitul pandemiei este „o chestiune de alegere”.

Marile laboratoare farmaceutice s-au arătat încrezătoare că vor putea dezvolta un vaccin contra noii variante Omicron. Rusia a anunţat şi ea că lucrează la o versiune a vaccinului ei Sputnik V, adaptată noii tulpini.



Oncolog