În Marea Britanie variola maimuţei se transmite de la o persoană la alta, fără ca persoanele să fi avut un istoric de călătorie în ţările unde virusul este endemic, arată reprezentanţii UKHSA, agenţia britanică din domeniul sănătăţii.


Conform reprezentanţilor UKHSA, citaţi de Reuters, majoritatea cazurilor din Regatul Unit (132) au fost înregistrate la Londra, în rândul bărbaţilor. Doar două cazuri au fost raportate la femei.

Dintre pacienţii care au călătorit recent în Europa, au fost confirmate 34 de cazuri, adică 18% din totalul cazurilor confirmate în Anglia până la data de 31 mai (190 de cazuri).

Investigaţiile continuă, dar, la ora actuală, niciun factor sau mod de expunere, care să lege cazurile între ele, nu a fost identificat, au arătat reprezentanţii agenţiei.

Variola maimuţei poate afecta pe oricine, dar multe dintre cazurile diagnosticate recent fac parte din comunităţile GBMSM (gay, bisexuale şi alte categorii de persoane de sex masculin care au raporturi intime cu persoane de sex masculin), care locuiesc în Londra sau care au legături cu capitala Regatului Unit, a afirmat Kevin Fenton, director regional pentru sănătate publică.

„La fel ca în cazul oricărui nou focar de boală, riscul de stigmatizare şi nesiguranţă e mare”, a spus el.

Agenţia UKHSA lucrează cu grupuri şi asociaţii, inclusiv cu Asociaţia britanică pentru sănătate sexuală şi HIV, precum şi cu aplicaţia de dating Grindr, pentru o mai bună transmitere a informaţiilor din sănătate către comunităţile GBMSM. Autorităţile sanitare oferă şi vaccinul Imvanex contacţilor persoanelor suspecte sau confirmate de infectare cu virusul variolic.

Cele mai recente cifre ale OMS indică 550 de cazuri confirmate de variola maimuţei, în 30 de ţări din afara Africii.

 



Farmacist